Υδροσάλπιγγα


Ως  υδροσάλπιγγα ορίζεται κάθε διάταση του αυλού της σάλπιγγας πέραν των 10 mm (ενός εκατοστού) ή τουλάχιστον ικανή να διαγνωστεί υπερηχογραφικά . Οι φυσιολογικές σάλπιγγες ΔΕΝ γίνονται εμφανείς στον υπέρηχο , επειδή είναι αρκετά μικρές , δεν παρουσιάζουν διάταση και δεν είναι γεμάτες με υγρό . Συνήθως , με τη χρήση του triplex ή του απλού doppler , μπορεί να εντοπιστεί το φλεβικό και αρτηριακό δίκτυο που περιβάλλει την ωοθήκη , και ως εκ τούτου να προσδιοριστεί η κατά προσέγγιση υπερηχογραφική της θέση . Οταν όμως η σάλπιγγα ή και οι δύο σάλπιγγες πάσχουν , έχουν την τάση να συγκεντρώνουν υγρό μέσα στον αυλό τους . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διάταση του αυλού και την εμφάνιση ενός "κυστικού" (στην πραγματικότητα σωληνοειδούς) σχηματισμού ο οποίος είναι  εντοπίσιμος και μετρήσιμος υπερηχογραφικά . Η διάταση μπορεί να είναι μικρή και να διαφύγει της προσοχής , ή μπορεί να είναι πολύ μικρή και να μην είναι εντοπίσημη . 

Η υδροσάλπιγγα δηλώνει πάντα παθολογία . Οταν ανιχνευτεί με σιγουριά και βεβαιότητα μια υδροσάλπιγγα τότε πρέπει να ακολουθήσει διευρεύνηση . Η κλασσική μέθοδος διάγνωσης είναι η υστεροσαλπιγγογραφία . Η πρώτη όμως μελέτη γίνεται υπερηχογραφικά . Αρκετές φορές , μια παθολογία των σαλπίγγων γίνεται εμφανής κατά την διάρκεια διαγνωστικής λαπαροσκόπησης , στα πλάισια π.χ. της διερεύνησης υπογονιμότητας . Αλλες φορές υπάρχει έντονη πυελική φλεγμονή (χλαμυδιακής αιτιολογίας) και ο πόνος  ο πυρετός και η πυελική ευαισθησία οδηγούν στην λαπαροσκόπηση η οποία επιβεβαιώνει την παθολογία . Υπάρχουν περιπτώσεις που η σαλπιγγική / πυελική φλεγμονή δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα , παρά μόνον ένα ελαφρύ επεισόδιο πυελικού πόνου και η κατάσταση προχωράει σιωπηρά μέχρι την δημιουργία υδροσάλπιγγας που ανευρίσκεται υπερηχογραφικά σε δεύτερο χρόνο .

Η παρουσία υδροσάλπιγγας δηλώνει υπογονιμότητα . Είναι σχεδόν βέβαιο , ότι αν υπάρχει αδιαμφισβήτητη υπερηχογραφική επιβεβαίωση , τότε η εν λόγω σάλπιγγα ΔΕΝ λειτουργεί και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει σύλληψη διαμέσου αυτής της σάλπιγγας . Η σύλληψη ενδεχομένως να γίνει από τη άλλη σάλπιγγα . Το αδιαμφησβήτητο (και σκληρό) ιατρικό δεδομένο είναι όμως ότι η παρουσία τεκμηριωμένης υδροσάλπιγγας μειώνει αρκετά τις πιθανότητες φυσιολογικής σύλληψης και εγκυμοσύνης . Και οι λόγοι είναι οι εξής :
α) Υπάρχουν δύο σάλπιγγες από τις οποίες περνάει το σπέρμα για την γομιμοποίηση , και η μία δεν λειτουργεί
β) Υπάρχει σημαντική πιθανότητα να μην λειτουργεί και η άλλη σάλπιγγα και απλά να μήν φαίνεται ότι πάσχει
γ) Το υγρό που εμπεριέχεται μέσα στην υδροσάλπιγγα έχει αποδειχθει ότι δρά τοξικά σε ενδεχόμενη εγκυμοσύνη , και ενώ μπορεί να θετικοποιηθεί ένα τεστ κυήσεως , η εγκυμοσύνη μπορεί να μήν προχωρήσει .
δ) η σαλπιγγική φλεγμονή είναι παράγοντας εξωμητρίου κυήσεως , και ενώ μπορεί ίσως να επιτευχθεί γονιμοποίηση , η εμφύτευση του εμβρύου γίνεται έκτοπα , συνηθέστατα στην πάσχουσα σάλπιγγα , με τις συνέπειες που έχει η εξωμήτριος κύηση .

Γενικά , η υπερηχογραφική ανίχνευση υδροσάλπιγγας σε άτοκο γυναίκα δηλώνει άσχημα νέα . Η διερεύνηση γίνεται συνήθως όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας .Η διερεύνηση περιλαμβάνει την σαλπιγγογραφία την υστερσκόπηση-λαπαροσκόπηση . Η αντιβιοτική θεραπία / προφύλαξη συνοδεύει χρονικά τις διεργασίες αυτές . 

 

 

Ερωτήσεις - Απαντήσεις            [back to top]


 

Η υδροσάλπιγγα εμποδίζει την εξωσωματική ;

Υπάρχουν βεβαιωμένες και σοβαρές μελέτες που τονίζουν το γεγονός ότι η ύπαρξη υδροσάλπιγγας εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου ή της βλαστοκύστης στο ενδομήτριο. Δηλαδή μπορεί να γίνει ωοληψία , μπορεί να γίνει γονιμοποίηση στο εργαστήριο, μπορεί να γίνει εμβρυομεταφορά, αλλά οι πιθανότητες να εμφυτευτεί το έμβρυο και να συνεχίσει η εγκυμοσύνη είναι μειωμένες σε σχέση με το αν δεν υπήρχε υδροσάλπιγγα. Αυτό δικαιολογείται με την θεωρία ότι υπάρχει μια χρόνια - άσηπτη πλέον - φλεγμονή στην υδροσάλπιγγα, η οποία επικοινωνεί με την ενδομητρική
κοιλότητα και εμποδίζει την εμφύτευση ή την ανάπτυξη του εμβρύου.

 

Υπάρχει τρόπος να διορθωθεί χειρουργικά μια υδροσάλπιγγα ;

Υπήρξαν πάρα πολλές προσπάθεις μικροχειρουργικής σαλπίγγων γι’αυτό το λόγο, στην δεκαετία του 70 και 80. Τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, και η τεχνική πλέον δεν χρησιμοποιείται.

 

Τί λύσεις υπάρχουν για υδροσάλπιγγα και τεκνοποίηση ;

Η περισσότερο ευθεία λύση είναι αφαίρεση της υδροσάλπιγγας και εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

Μπορεί να θεραπευτεί μια υδροσάλπιγγα με φάρμακα ή / και αντιβίωση ;

Η τεκμηριωμένη και εγκατεστημένη υδροσάλπιγγα δεν θεραπεύεται με την αντιβίωση με την έννοια ότι το όργανο θα επιστρέψει στην προτέρα λειτουργική κατάσταση. Η αντιβίωση αποσκοπεί στον περιορισμό της μικροβιακής (συνήθως χλαμυδιακής) φλεγμονής . Η ζημία που έχει γίνει στην σάλπιγγα και στο εσωτερικό της επιθήλιο εχει ήδη επιτελεσθεί όταν διαγιγνώσκεται η υδροσάλπιγγα.

 

Πως έπαθα υδροσάλπιγγα ;

Αρκετές μια χλαμυδιακή φλεγμονή δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα. Η φύση του μικροβίου και ο τρόπος λειτουργίας του είναι ύπουλος. Το χλαμύδιο εισέρχεται στον τράχηλο, προκαλεί εκεί την πρώτη φλεγμονή, και κατόπιν βρίσκει το δρόμο του προς τις σάλπιγγες. Εκεί, μπορεί να προκαλέσει μια έντονη πυελική φλεγμονή με πυρετό , πόνο ακόμα και σημεία περιτονίτιδας, αφού οι σάλπιγγες επικοινωνούν με την πύελο και την κοιλιά (περιτοναϊκή κοιλότητα) γενικότερα. Ακόμα και στην φάση αυτή η σάλπιγγα μπορεί να σωθεί με έντονη αντιβιωτική αγωγή. Παρά ταύτα, η ίδια νόσος μπορεί να έχει μια ασυμπτωματική κλινική εικόνα , η φλεγμονή να είναι πολύ μικρής εντάσεως , ο πόνος και ο πυρετός ανύπαρκτος , και έτσι η όλη κατάσταση να περάσει απαρατήρητη, και να εμφανιστεί χρόνια αργότερα ώς τυχαίο υπερηχογραφικό εύρημα ή ως αίτιο υπογονιμότητας.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης


new_insights_into_the_mechanisms_underlying_hydrosalpinx_fluid_formation_and_its_adverse_effect_on_ivf_outcome.pdf

 

Η σελίδα έχει εώς τώρα

Επισκέπτες


[ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ] [ Sitemap ]

[ Find Us On Google Maps ]