Υπολογισμός του ποσοστού λίπους και απαραίτητων θερμίδων με την μέθοδο του Αμερικανικού Ναυτικού


 

Καταχωρήστε τις μετρήσεις στον παρακάτω υπολογιστή . Τα αποτελέσματα υπολογίζονται ταυτόχρονα με την αλλαγή των παραπάνω πεδίων . Συμπληρώστε όλα τα πεδία για να έχετε σωστό αποτέλεσμα .


Βάρος            κιλά

Ύψος            εκατοστά

Περιφέρεια μέσης          εκατοστά  

Περιφέρεια γοφών          εκατοστά

Περιφέρεια αυχένα        εκατοστά


Δείκτης Μάζας Σώματος Ανεξαρτήτως Φύλου

Ποσοστό Λιπώδους Ιστού  Γυναίκες 

Άλιπος Μάζα Σώματος Γυναίκες  (κιλά)   

Απαραίτητες Θερμίδες /Ημ  Γυναίκες      


Σημαντική Σημείωση Για Γυναίκες

Οι απαραίτητες θερμίδες/Ημ δηλώνουν τον αριθμό των ημερήσιων θερμίδων που  χρειάζονται για να διατηρηθεί το δηλωμένο σωματικό βάρος . Είναι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός , δηλαδή οι απώλειες θερμίδων για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών ΣΕ ΗΡΕΜΙΑ .

Ο αριθμός απαραίτητων θερμιδων που βλέπετε παραπάνω δηλώνει τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά για να διατηρηθεί αυτό το βάρος δεδομένου οτι η εν λόγω γυναίκα δεν κάνει τίποτε όλη μέρα , απλά ζεί , αναπνέει , και κάθεται στον καναπέ .

Αν υποθέσουμε ότι η εν λόγω γυναίκα συνεχίζει να μήν κάνει τίποτε (καμμία άσκηση , καμμία δουλειά) και μειώσει την καθημερινή πρόσληψη κάτω από αυτές τις θερμίδες , τότε θα αδυνατίσει με ρυθμό που εξαρτάται από το ποσό της μείωσης . Γενικά , απώλεια μισού κιλού λίπους ισοδυναμεί με περίπου 3500 θερμίδες απώλεια , ένα κιλό ισοδυναμεί με 7000 θερμίδες απώλεια . Το πρόβλημα είναι συνήθως οτι δεν χάνουμε  λίπος μόνον αλλά και μυϊκή μάζα (και γι'αυτό το λόγο χρειάζεται η άσκηση) . 

Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει καθημερινή άσκηση  με την οποία καίμε κάποιο ποσό θερμίδων , τότε πρέπει να αυξήσουμε την  πρόσληψη τροφής ανάλογα , αλλιώς αδυνατίζουμε . Αν μία γυναίκα προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες από το βασικό μεταβολικό της ρυθμό , τότε θα αδυνατίσει ,  και με τον καιρό θα επηρεαστεί και ο καταμήνιος κύκλος της . Επίσης , αν μία  γυναίκα προσλαμβάνει αρκετές θερμίδες αλλά το ποσοστό σωματικού της λίπους είναι μικρότερο από 18% θα είναι περισσότερο ευαίσθητη σε ανωμαλίες του  κύκλου .

Υπάρχει ένα απαραίτητο ποσοστό λίπους που πρέπει να έχει κάθε γύναίκα για να διατηρήσει ομαλό τον εμμηνορυσιακό της κύκλο . Αυτό το ποσοστό λίπους έχει επίσης ένα μεγάλος εύρος , και κυμαίνεται από 16% εώς 45% . Υπάρχουν φυσικά και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία και η γενετική ικανότητα των ωοθηκών . Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι ότι σε ποσοστά λίπους κάτω από 16% (ή 18% κατά πολλούς) ο κύκλος επηρεάζεται προς την αμηνόρροια - ολιγομηνόρροια . Υπάρχουν περιπτώσεις που η γυναίκα είναι αθλήτρια και καταναλώνει πολύ περισσότερες θερμίδες από τον βασικό μεταβολικό της ρυθμό . Αυτές όμως οι θερμίδες δεν χρησιμοποιούνται για την διατήρηση της αναπαραγωγικής  ικανότητας αλλά για παραγωγή μυϊκού έργου . Ετσι , μπορεί μια γυναίκα να καταναλώνει πάρα πολλές θερμίδες , αλλά λόγω της άσκησης ή του τρόπου ζωης της να έχει ρίξει το απαραίτητο ποσό σωματικού λίπους και έτσι να έχει ολιγομηνόρροια ή αμηνόρροια (αθλητική αμηνόρροια - Τριάδα Της Αθλήτριας) . Το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο , μερικές πτυχές του μόνον αναπτύσσονται εδώ . Οι αριθμοί όμως ισχύουν , με το φυσιολογικό εύρος που παρατηρείται στην κλινική πράξη .

 

Ενας άνδρας με τις μετρήσεις που εισήχθησαν θα έχει :

Ποσοστό Λιπώδους Ιστού  Ανδρες   

Άλιπος Μάζα Σώματος (Lean Body Mass) Ανδρες  απόλυτος αριθμός σε κιλά  

 

 Ο υπολογισμός του σωματικού λίπους με την μέθοδο του Αμερικανικού Ναυτικού (US Navy Method) είναι σχετικά απλός και εύκολος . Βασίζεται μόνον σε μετρήσεις περιφέρειας , τις οποίες μπορούμε να κάνουμε και στο σπίτι , αν έχουμε μια μεζούρα ή ένα μέτρο . Η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε για την στρατολόγηση ανδρών και γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις . Λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που έχουν μετρηθεί με αυτή τη μέθοδο και της σωστής καταγραφής των δεδομένων αυτών , η διαδικασία αυτή αποτελεί έναν αρκετά καλά τεκμηριωμένο τρόπο υπολογισμού του σωματικού λίπους .Εχει κυρίως εφαρμογή σε άτομα μεσαίου μεγέθους (δηλαδή μεσαίου αναστήματος και βάρους) και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ακραίες περιπτώσεις . Επίσης έχει περιορισμούς όσον αφορά στην ηλικία . Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά και σε ενήλικες πάνω από 44-48 ετών . Γενικά , υπολογίζει μικρότερο ποσοστό λίπους στους άντρες σε σχέση με την λιπομέτρηση με την μέτρηση με σωματική εμπέδηση (BIA - Bioelectric Impedance) και την δερματοπτυχομέτρηση Jackson-Pollock . Ο λόγος είναι ότι οι ενήλικες από 18-28 διαθέτουν  την καλύτερη σχέση λιπώδους ιστού και μυϊκής μάζας (και οστικής πυκνότητας) που θα έχουν στη ζωή τους . Υποκατηγοριοποιεί επίσης το ποσοστό λίπους σε άτομα που έχουν αρκετό λιπώδη ιστό στη γαστροκνημία και στο βραχίονα , καθώς και σε γυναίκες με πλούσιο στήθος . Το περιθώριο λάθους που αναφέρεται είναι της τάξεως του 3% . (ως χρυσός κανόνας υπολογισμού σωματικού λίπους λαμβάνεται υπόψη η ζύγιση σε νερό) . Οπως πάντα , σημειώνεται ότι καμμία μέθοδος δέν είναι απόλυτη , οτι οι μετρήσεις μπορεί να μην γίνουν σωστά , και ότι η μέθοδος που έχουμε επιλέξει μπορεί να μήν είναι η καταλληλότερη για εμάς . Παρόλαυτά , οι διαφορές έχουν ουσιαστική σημασία , δηλαδή αν επιλέξουμε μια μέθοδο και με τους μήνες δούμε διαφορά στις προσωπικές μας μετρήσεις τότε θα έχουμε " βαθμονομήσει " (calibration) την μέθοδο στα μέτρα μας .

 

Οδηγίες :


 Μετρήστε την περίμετρο της κοιλιάς σας (για τις γυναίκες , στο τμήμα με την μικρότερη διάμετρο)

 Μετρήστε την περίμετρο του λαιμού σας

 Μετρήστε την περίμετρο των γοφών σας (μόνον για γυναίκες) στην μέγιστη περίμετρο

 

Ερωτήσεις - Απαντήσεις            [back to top]


Οι τύποι υπολογισμού είναι οι εξής :

Για άντρες , με όλες τις μετρήσεις σε εκατοστά :

%Σωματικού λίπους = 86.010*LOG(Μέση - Αυχένας)- 70.041*LOG(ύψος) + 30.30

Για γυναίκες , με όλες τις μετρήσεις σε εκατοστά

% Σωματικού λίπουςFat = 163.205*LOG(Μέση + Γοφοί - Αυχένας) - 97.684*LOG(ύψος) - 104.912

 

 

Δείτε Επίσης


 

 

 


[ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ] [ Sitemap ]

[ Find Us On Google Maps ]