Ασυμπτωματική Βακτηριουρία Και Κυστίτιδα


Ασυμπτωματική Βακτηριουρία

Υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ δεν υπάρχουν συμπτώματα απο το ουροποιητικό , δηλαδή δεν υπάρχει καύσος στην ούρηση , η συχνοουρία είναι αμελητέα , κολικοειδή άλγη ανύπαρκτα , και δεν υπάρχει πυρετός αλλά υπάρχουν μικρόβια στην γενική ούρων .

Αυτό το πρόβλημα (νόσος στο χαρτί , αλλά όχι στην έγκυο) ονομάζεται ασυμπτωματική βακτηριουρία . Είναι μια αναγνωρισμένη κλινική οντότητα και περιπλέκει 2-10% των κυήσεων . Δηλαδή στις 100 έγκυες , οι 10 θα έχουν μικρόβια στην γενική ούρων αλλά δεν θα έχουν συμπτώματα την στιγμή της εξετάσεως .

Η διάγνωση της ασυμπτωματικής βακτηριουρίας βασίζεται σε δύο αναλύσεις ούρων από ούρα που συλλέχθηκαν στο μέσον της ούρησης , στα οποία ανευρίσκονται περισσότερα από 100.000 cfu/ml (colony-forming units) . Νεώτερες μελέτες αναφέρουν ότι δεν χρειάζονται δύο μετρήσεις αλλά μόνον μία . Τα νιτρώδη στη γενική ούρων είναι δυνατόν να συνυπάρχουν .
Το ποσοστό της ασυμπτωματικής βακτηριουρίας είναι 2-10% , αλλά αυτό εξαρτάται επίσης από συνοδά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης της εγκυμοσύνης ή την ύπαρξη σπανιοτέρων νοσημάτων . Εξαρτάται επίσης από την προσωπική υγιεινή , από την συχνότητα των επαφών , και φυσικά από την έμμεση επαφή της γεννητικής περιοχής της  εγκύου με δυνητικώς πλούσια σε μικρόβια ρούχα , όπως π.χ ένα βρεγμένο μαγιό που παραμένει για πολύ ώρα , ή ακόμα και η άμμος της παραλίας .

Η στατιστική της νόσου αναφέρει ότι το 30% των γυναικών με ασυμπτωματική βακτηριουρία , θα προχωρήσουν σε κυστίτιδα και πυελονεφρίτιδα . Υπάρχει επίσης ένας συσχετισμός με χαμηλό βάρος νεογνού , και πρόωρο τοκετό . Ο συσχετισμός αυτός δεν είναι τόσο παράξενος , αφού οποιαδήποτε λοίμωξη , από ιγμορίτιδα και απόστημα στα δόντια , μέχρι πυελονεφρίτιδα , μπορεί , εάν δεν ελεγχθεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό . Το χαμηλό βάρος του νεογνού οφείλεται συνήθως στο πρόωρο της γέννησης και όχι σε γενετικούς παράγοντες . Παρόλαυτά , κάθε λοίμωξη που «ξεφεύγει» μπορεί να επηρεάσει το νεογνό σημαντικά .

Εφόσον η στατιστική αναφέρει ότι 30% των γυναικών θα προχωρήσει σε επιπλοκές , αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι το 70% δεν θα προχωρήσει σε επιπλοκές . Για να διευκρινιστεί περισσότερο εάν πρέπει να χορηγήσουμε αντιβίωση ή όχι έγιναν συγκεκριμένες μελέτες επί τούτου . Το αποτέλεσμα ήταν ότι η χορήγηση αντιβιώσεως ήταν ευεργετική , μειώνοντας το 30% των επιπλοκών στην κύηση  σε λιγότερο από 1% , και  μειώνοντας τους πρόωρους τοκετούς (σε μερικές μελέτες όχι σε όλες ) , και μειώνοντας τα ελλιποβαρή νεογνά .

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι μια πυελονεφρίτιδα σημαίνει πυρετό 40 , με ρίγος και έντονη κακουχία , και οτι χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο για 7-10 μέρες , είστε δεν είστε έγκυος . Μια πιθανότητα 3 στις 10 να πάθει μια γυναίκα πυελονεφρίτιδα (λόγω ασυμπτωματικής βακτηριουρίας) στην εγκυμοσύνη είναι ένας επαρκής λόγος για την χορήγηση αντιβιώσεως .

Τα παθογόνα των ούρων εκτός κύησης είναι στην πλειοψηφία τους ένα : Η E.Coli . Στην εγκυμοσύνη , τα παθογόνα είναι η κλεμπσιέλλα , ο πρωτέας , οι εντερόκοκκοι και φυσικά ο group-B αιμολυτικός στρεπτόκοκκος . Ο τελευταίος είναι ο χειρότερος αφού προκαλέι χοριοαμνιονίτιδα , κεγρωσμένο αμνιακό , πρόωρο τοκετό , νεογνική λοίμωξη , με ότι αυτά συνεπάγονται .

Οταν συνταγογραφούμε αντιβιοτικά σε έγκυες για ασυμπτωματική βακτηριουρία , πρέπει να σκεφτόμαστε και τις πιθανές επιπλοκές . Τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά είναι οι πενικιλλίνες και οι κεφαλοσπορίνες , ασφαλείς σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης μεν , αλλεργιογόνες δε . Η λήψη ιστορικού αλλεργίας είναι απαραίτητη . Η αποτελεσματικότητα είναι καλή (βάσει αντιβιογράμματος) , η ανεκτικότητα επίσης καλή (δεν προκαλούν ιδιαίτερες γαστρεντερικές διαταραχές) , ενώ οι δοσολογίες είναι από 2 μέχρι τρείς φορές την ημέρα .

Αν αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί νιτροφουραντοϊνη , θα πρέπει να γνωρίζουμε την κατάσταση του ενζύμου G6PD , διότι σε έλλειψη αυτού , η χορήγηση νιτροφουραντοϊνης θα προκαλέσει αιμόλυση .

Κυστίτιδα .

Η κυστίτιδα παρουσιάζεται ώς συχνοουρία , έπεξη για ούρηση , καύσο στην ούρηση (ουρηθρίτιδα) , και χωρίς πυρετό . Χρειάζεται γενική και καλλιέργεια ούρων . Η θεραπεία είναι βάσει αντιβιογράμματος . Ισχύουν οι γενικές γραμμές που ισχύουν και για την ασυμπτωματική βακτηριουρία .

 [back to top]

 

 

Η σελίδα έχει εώς τώρα

Επισκέπτες


[ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ] [ Sitemap ]

[ Find Us On Google Maps ]