Ατρησία Οισοφάγου


Υπερηχογραφικά, ο εμβρυικός στόμαχος είναι ορατός από τις 9 εβδομάδες της κύησης, ως κυστικό μόρφωμα στο άνω αριστερό τεταρτημόριο της κοιλιάς. Το έντερο έχει φυσιολογικά ομοιόμορφη ηχογένεια, μέχρι το τρίτο τρίμηνο της κύησης, οπότε έλικες του παχέος εντέρου, γεμάτες με μηκώνιο, απεικονίζονται συχνά. Το ήπαρ καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της κοιλιάς, με τον αριστερό λοβό μεγαλύτερο σε μέγεθος από το δεξιό. Η χοληδόχος κύστη απεικονίζεται ως ωοειδής κύστη, δεξιά και κάτω από το ενδοηπατικό τμήμα της ομφαλικής φλέβας. Ο σπλήνας απεικονίζεται πίσω και αριστερά από το στομάχι, στην εγκάρσια διατομή. Η περίμετρος της κοιλιάς θα πρέπει να μετράται σε μια εγκάρσια διατομή που απεικονίζει το στομάχι και την πύλη του ήπατος . Η θέση των σπλάχνων εκτιμάται από την απεικόνιση της σχετικής θέσης του στομάχου, των ηπατικών αγγείων, της κοιλιακής αορτής και της κάτω κοίλης φλέβας.
Η οισοφαγική ατρησία ανευρίσκεται σε περίπου 1 ανά 3.000 γεννήσεις. Ατρησία οισοφάγου, σε συνδυασμό με τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο, υπάρχει στο 90% των περιπτώσεων και αποτελεί σποραδική ανωμαλία, ενώ χρωματοσωμικές ανωμαλίες ανευρίσκονται στο 20% των περιπτώσεων. Στις μισές περιπτώσεις συνυπάρχουν μείζονες διαμαρτίες (κυρίως καρδιακές), ενώ η ατρησία οισοφάγου μπορεί να αποτελεί μέρος του συνδρόμου VATER (μεσοκοιλιακή επικοινωνία, ατρησία ορθού, ανωμαλίες νεφρών, δυσπλασία κερκίδας και μονή ομφαλική αρτηρία).

Προγεννητικά, παρατηρείται υδράμνιο (συνήθως μετά τις 25 εβδομάδες) και απουσία της φυσαλίδας του στομάχου σε επαναλαμβανόμενα υπερηχογραφήματα . Η ανίχνευση στομάχου δεν αποκλείει τη διάγνωση, για το λόγο ότι εκκρίσεις του στομάχου μπορεί να είναι αρκετές να εκτείνουν το στόμαχο και να τον κάνουν ορατό και ακόμη, εάν συνυπάρχει τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο, μπορεί ο στόμαχος να απεικονίζεται φυσιολογικός. Η διαφορική διάγνωση για το συνδυασμό απουσίας στομάχου και υδραμνίου,(πολυυδραμνίου) περιλαμβάνει καταστάσεις που προκαλούν ενδοθωρακική συμπίεση, όπως και μυοσκελετικές ανωμαλίες που προκαλούν ανικανότητα του εμβρύου για κατάποση.Η επιβίωση για το νεογνό εξαρτάται πρωτίστως από την ηλικία κύησης κατά τον τοκετό και την παρουσία άλλων διαμαρτιών. Έτσι, για νεογνά με μεμονωμένο τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο, που γεννιούνται μετά τις 32 εβδομάδες, έχοντας γίνει η προγεννητική διάγνωση, οπότε αποφεύγεται η πνευμονίτιδα από εισρρόφηση, η μετεγχειρητική επιβίωση είναι πάνω από 95%.

 

Η σελίδα έχει εώς τώρα

Επισκέπτες

 


 

Δείτε Επίσης


Ανωμαλίες Ουροποιητικού Συστήματος Εμβρύου

Ατρησία Δωδεκαδακτύλου

Συγγενείς Ανωμαλίες

Κυστικό Ύγρωμα

Εμβρυϊκή Νεφρική Διάταση

Κυστική Ίνωση

Ιεροκοκκυγικό Τεράτωμα

Νόσος Hirschsprung

Σύνδρομο Potter

Σύνδρομο Εύθραυστου Χ


[ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ] [ Sitemap ]

[ Find Us On Google Maps ]