Εναρξη Τοκετού


 

Πως θα καταλάβω ότι αρχίζει ο τοκετός ;

Ο τοκετός δεν αρχίζει με έντονους πόνους . Ο τοκετός αρχίζει με μικρές ρυθμικές συσπάσεις , οι οποίες στην αρχή είναι ανώδυνες ή λίγο επώδυνες , αλλά παραμένουν ρυθμικές . Οι περισσότερες επίτοκες είναι ικανές να καταλάβουν ότι σχεδόν ταυτόχρονα με τις συσπάσεις , επώδυνες ή όχι , υπάρχει και ταυτόχρονη σύσπαση της κοιλιάς , που μπορούν να ψηλαφήσουν και οι ίδιες . Πολλές φορές συνοδεύεται και από πόνο στη μέση , σημείο ενδεικτικό της έναρξης διαστολής του τραχήλου .

Για να αρχίσει ο τοκετός πρέπει να σπάσουν τα νερά ;

Οχι . Ο τοκετός μπορεί να αρχίσει χωρίς να σπάσουν τα νερά . Στην πραγματικότητα , τα νερά σπάνε συνήθως όταν έχουν εγκατασταθεί οι ρυθμικές (και επώδυνες) συσπάσεις του τοκετού . Τα νερά μπορεί να σπάσουν πρίν αρχίσουν οι ρυθμικές συσπάσεις του τοκετού , ή ακόμα και να σπάσουν αμέσως πρίν την έξοδο του παιδιού .

Πότε αρχίζει δηλαδή ο τοκετός ;

Στην μαιευτική , θεωρούμε ότι μια γυναίκα βρίσκεται σε τοκετό όταν έχει διαστολικές συσπάσεις . Οταν δηλαδή η μήτρα συσπάται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προκαλεί τη διαστολή (άνοιγμα) του τραχήλου . Δεν εχει σημασία αν η γυναίκα βρίσκεται στο μήνα της ή όχι ή αν έχουν σπάσει τα νερά . Για παράδειμα , μια γυναίκα μπορεί να έχει διαστολικές συσπάσεις (π.χ. λόγω ενδομητρίου λοιμώξεως) από τις 18 εβδομάδες , και αν αυτές οι συσπάσεις συνεχιστούςν , η γυναικα να γεννήσει , δηλαδή να αποβάλλει . Η διαδικασία όμως είναι η ίδια με αυτήν του τοκετού . Αντίθετα , μια άλλη γυναίκα μπορεί να έχει μικρές ακανόνιστες συσπάσεις από τις 36 εβδομάδες κύησης και μετά (το φυσιολογικό) , οι οποίες να είναι τόσο ασθενείς ώστε να μήν προκαλούν διαστολή τραχήλου . Σε αυτή την περίπτωση , φυσικά και η γυναίκα αυτή δεν βρίσκεται σε τοκετό από τις 36 εβδομάδες ! Οταν όμως οι συσπάσεις αυτές γίνουν ρυθμικές και διαστολικές , τότε θεωρούμε ότι αρχίζει ο τοκετός . Γενικά , ο μαιευτικός ορισμός της έναρξης του τοκετού δεν έχει αξία για την μέλλουσα μητέρα , αφού η ίδια δεν μπορεί να γνωρίζει την διαστολή του τραχήλου που προκαλείται από τις ωδίνες .

Αν έχω συσπάσεις , πετρώματα και ωδίνες κάθε ώρα ;

Είναι πιθανό , η συχνότητα αυτών να αυξηθεί μέσα σε λίγη ώρα . Μάλλον πρέπει να ενημερώσετε τον σύζυγο και τον γιατρό σας .

Αν έχω υγρά στο εσώρουχο , που κατά τη γνώμη μου δεν είναι ουρα ;

Πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας και να εξεταστείτε οπωσδήποτε , σε όποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης και αν βρίσκεστε . Αν τα υγρά αυτά είναι αμνιακά , τότε υπάρχει ρήξη θυλακίου και ανάλογα με την ηλικία εγκυμοσύνης και την υπάρχουσα διαστολή , θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα . Αν υπάρχουν αμνιακά υγρά και είστε στο μήνα σας αλλά δεν έχετε πόνους , τότε θα πρέπει να προετοιμαστείτε , γιατί μάλλον θα μπείτε σε τοκετό σύντομα .

Γιατί πρέπει να εξεταστώ όταν έχω νερά στο εσώρουχο ;

Αν τα νερά είναι αμνιακά , τότε υπάρχει ρήξη θυλακίου , και αν προβλέπουμε ότι δεν θα γεννησετε εντός 12 ή 24 ωρών , τότε πρέπει να πάρετε αντιβίωση . Αν τα νερά δεν είναι αμνιακά , τότε μπορεί να είναι ούρα από τις μικρές διαφυγές που υπάρχουν προς το τέλος της εγκυμοσύνης , ή ακόμα και να είναι μια ένδειξη φλεγμονής . Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας .

Αν «χαμηλωσει» η κοιλιά μου ;

Το γεγονός ότι έχει «χαμηλώσει» η κοιλιά σας είναι καλό σημάδι και δείχνει ότι έχει αρχίσει να εμπεδώνεται η κεφαλή του εμβρύου στην είσοδο της ελάσσονος πυέλου . Ο τοκετός θα αρχίσει σύντομα . Αυτό συμβαίνει συνήθως στις πρωτοτόκες . Στις δευτεροτόκες ή πολυτόκες , η κεφαλή εμπεδώνεται αργότερα , και ενώ έχουν αρχίσει οι πόνοι .

Πόσο χρόνο έχω μέχρι να γεννήσω από την στιγμή που θα αρχίσουν ανα δεκάλεπτο οι ωδίνες ;

Εξαρτάται από την διαστολή του τραχήλου , από την ένταση των ωδίνων , από το μέγεθος και την προβολή της κεφαλής του εμβρύου και από τον αριθμό των τόκων (πρωτοτόκος ή πολυτόκος) . Γενικά , αν υποθέσουμε ότι έχετε ανα 10λεπτο ισχυρές ωδίνες και η διαστολή είναι 2 εκατοστά , τότε πολύ πιθανόν να γεννήσετε μέσα στο επόμενο 8ωρο . Περιττό να τονίσω το τεράστιο εύρος χρόνου που παρουσιάζεται στους τοκετούς . Μπορεί δηλαδή να γεννήσετε και σε 4 ώρες μπορεί όμως και σε 14 . Το μόνο σίγουρο είναι ότι με ωδίνες ανά δεκάλεπτο , βρίσκεστε σε τοκετό και πρέπει να ειδοποιήσετε το γιατρό σας , αν δεν το έχετε κάνει ήδη .

Είναι απαραίτητη η καθήλωση της επιτόκου στο κρεβάτι μέχρι να γεννήσει ;

Οχι . Η επίτοκος μπορεί να περπατάει και ενώ βρίσκεται σε τοκετό .Υπάρχουν λίγες περιπτώσεις που πρέπει να είναι ξαπλωμένη καθ’όλη τη διάρκεια του τοκετού ή τη καρδιοτοκογραφικής παρακολούθησης . Οταν γίνει επισκληρίδιος αναισθησία , η επίτοκος πρέπει πλέον να είναι ξαπλωμένη . Οταν επίσης χρησιμοποιηθεί ωκυτοκίνη , πάλι θα πρέπει η επίτοκος να είναι ξαπλωμένη και να γίνεται ταυτόχρονη καρδιοτογραφική παρακολούθηση . Σε μή επιπλεγμένες περιπτώσεις , είναι καλύτερο η επίτοκος να περπατάει μέχρι την ισχυροποίηση των ωδίνων η μέχρι η ίδια να επιλέξει να ξαπλώσει .

 

 

   [back to top]

 

Δείτε Επίσης


Αμνιακό Υγρό

Μηχανισμός Φυσιολογικού Τοκετού Και Η Σχέση Του Με τις Εμβρυϊκές Προβολές

Ελεγχος Και Ρύθμιση Του Εμβρυϊκού Καρδιακού Παλμού

Πρόωρη Ρήξη Υμένων

Εμβρυϊκή Και Νεογνική Κυκλοφορία

Πρόβλεψη Πρόωρου Τοκετού

Περιγεννητικός Στρεπτόκοκκος Ομάδας Β

Οδηγίες Για Τον Ικτερο Στα Νεογνά

 

Η σελίδα έχει εώς τώρα

Επισκέπτες


[ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ] [ Sitemap ]

[ Find Us On Google Maps ]