Κυτταρομεγαλοϊός (CMV) Στην Εγκυμοσύνη


Ο κυτταρομεγαλοϊός είναι η πιο κοινή αιτία ενδομήτριας λοίμωξης , και είναι μια κοινή αιτία της νευροαισθητήριας απώλειας ακοής και νοητικής υστέρησης . Η Πρωτοπαθής λοίμωξη ορίζεται ως CMV μόλυνση σε μια προηγουμένως οροαρνητική γυναίκα . Η δευτερεύουσα μόλυνση ορίζεται ως διαλείπουσα απέκκριση του ιού υπό την παρουσία ανοσίας του ξενιστή (της εγκύου) και μπορεί να οφείλεται είτε σε επανενεργοποίηση ενός ενδογενούς ιού ( 1 ), ή έκθεση σε ένα νέο στέλεχος του ιού από μία εξωγενή πηγή . Πρωτοπαθής λοίμωξη ονομάζεται η λοίμωξη την πρώτη φορά . Είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε . Η λοίμωξη την δεύτερη φορά είναι πιό ήπια , λόγω προϋπάρχοντων αντισωμάτων , λόγω δηλαδή σχετικής ή και απόλυτης ανοσίας . Συνήθως θα χαρακτηρίζαμε "απόλυτη" την ανοσία όταν το άτομο δεν νοσεί (δεν εμφανίζει συμπτώματα) Στην εγκυμοσύνη όμως μας ενδιαφέρει και το παιδί , και συνεπώς χαρακτηρίζουμε την ανοσία απόλυτη όταν η λοίμωξη δεν μεταφέρεται στο παιδί . Στην δευτεροπαθή λοίμωξη , την λοίμωξη δηλαδή που συμβαίνει δεύτερη φορά στη ζωή της εγκύου , δεν υπάρχουν συμπτώματα της νόσου , αλλά δεν συμβαίνει (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) και διαπλακουντιακή μετάδοση . Αυτές οι βασικές αρχές ισχύουν σε όλες τις λοιμώξεις . Η όλη συζήτηση γίνεται για τις περιπτώσεις που έχουμε υπόνοιες ότι η λοίμωξη της εγκύου είναι πρωτοπαθής ή που η λοίμωξη πιθανόν να οφείλεται σε νέο στέλεχος του ιού , οπότε έχουμε μια ενδιάμεση κατάσταση ανοσίας . Πρόσφατα αξιολογούνται δύο εμβόλια CMV , ενώ περισσότερα είναι γνωστά για το μηχανισμό της διαπλακουντιακής εξάπλωσης του ιού και της φυσικής ιστορίας της συγγενούς λοίμωξης .

Αν και η διάγνωση της συγγενούς CMV μόλυνσης εξακολουθεί να είναι πολύπλοκη , σημαντικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί κατά τα τελευταία έτη , μεταξύ των οποίων είναι : δοκιμές για τον προσδιορισμό του δείκτη δύναμης σύνδεσης (Avidity) των αντι- CMV IgG , επιτρέποντας έτσι τη διάγνωση μιας πρωτοπαθούς λοίμωξης CMV , και καινοτόμων ορολογικών δοκιμασιών για την ανίχνευση του ιού στο αμνιακό υγρό . Εδώ , θα επανεξετάσω τις πρόσφατες εξελίξεις στην κατανόησή μας για τη διάγνωση , τη θεραπεία και την πρόληψη της συγγενούς λοίμωξης CMV .

Ο CMV είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος από την οικογένεια των ανθρώπινων ερπητοϊών : Η μετάδοσή του γίνεται με στενή επαφή , με μόλυνση από τα ούρα , το σάλιο , το αίμα , το σπέρμα και τις εκκρισεις του τραχήλου ( 15 ) . Κάθετη μόλυνση (προγεννητικώς διαμέσου του πλακούντα) μπορεί να συμβεί , όπως επίσης κατά τη διάρκεια του τοκετού (τραχηλικές βλέννες) και του θηλασμού .

Οι περισσότερες λοιμώξεις από CMV που συναντώνται σε έγκυες γυναίκες είναι ασυμπτωματικές , ακόμη και κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης . Λιγότερο από το 5 % των εγκύων γυναικών με πρωτογενή μόλυνση έχουν αναφερθεί να είναι συμπτωματικές , και ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό πάσχουν από σύνδρομο που μοιάζει με λοιμώδη μονοπυρήνωση ( 16 ) . Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα κακουχίας , επίμονο πυρετό , μυαλγία , τραχήλική λεμφαδενοπάθεια (λεμφαδένες στο λαιμό όχι στον τράχηλο της μήτρας) , και , λιγότερο συχνά , πνευμονία και ηπατίτιδα ( 17 ) .

Οι Εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν μερικές φορές να αποκαλύψουν άτυπα λεμφοκύτταρα - phocytosis και ελαφρώς αυξημένα επίπεδα τρανσαμινασών . Οι Εργαστηριακές δοκιμές ( ιολογίας και ορολογικές εξετάσεις) είναι το καλύτερο μέσο για τη διάγνωσης . Η διάγνωση της πρωτοπαθούς λοίμωξης CMV είναι απλή, αν ανιχνευτεί ορομετατροπή σε CMV . Ωστόσο , δεδομένου ότι η τεκμηρίωση ορομετατροπής σε CMV είναι σπάνια, καθώς οι γυναίκες δεν ελέγχονται συνήθως σε διαλογή για αντισώματα CMV πριν την κύηση, η ανίχνευση του CMV IgM έχει χρησιμοποιηθεί ως ένας δείκτης της πρόσφατης λοίμωξης CMV. Διαφορετικά κιτ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και η συμφωνία μεταξύ τους ποικίλλει από 56 % έως 75% με ευαισθησία μεταξύ 30 % και 88 % ( 18 ) . Ο αναγνώστης πρέπει να καταλάβει ότι ακόμα και οι εργαστηριακές εξετάσεις δεν είναι πανάκεια , κάνουν και αυτές λάθος , χάνουν περιστατικά , «μπερδεύονται» κλπ . Η Ιατρική , είναι πολύπλευρη επιστήμη και βασίζεται σε πολλαπλά στοιχεία με κυριότερο όλων την κλινική εξέταση .

Όταν τα αντισώματα αντι- CMV IgM ανιχνεύονται σε μια έγκυο γυναίκα , η διάγνωση παραμένει ανοικτή , επειδή δεν μπορούν να συσχετίζεται μόνο και πάντα με πρωτογενή μόλυνση . Στην πραγματικότητα , οι έγκυες γυναίκες μπορούν να παράγουν IgM κατά επανενεργοποιήσεων ή επαναλοιμώξεων ( 18 ) . Επιπλέον , τα αντισώματα αντι - CMV IgM ανιχνεύθηκαν σε κάποιες έγκυες γυναίκες από έξι έως εννέα μήνες μετά το τέλος της οξείας φάσης της πρωτογενούς λοίμωξης ( 19 ) , και ψευδώς θετικά αποτελέσματα είναι κοινά ( 18,20 ) και μπορεί να προκύψουν και με άλλες ιογενείς λοιμώξεις ( B19Virus , ιός Epstein Barr , κλπ). Η δοκιμασία δύναμης σύνδεσης IgG αντι - CMV (avidity) είναι σήμερα η πιο αξιόπιστη διαδικασία για τον εντοπισμό πρωτογενούς λοίμωξης σε έγκυες γυναίκες ( 18,21-23 ) . Η δοκιμή δύναμης σύνδεσης IgG είναι εξαιρετικά ειδική ( 100 %) και ευαίσθητη ( 94,3 %).
Ο βαθμός της δύναμης σύνδεσης αντισώματος (avidity) αυξάνει σταδιακά και αργά αντανακλώντας την ωρίμανση της ανοσοαπόκρισης .
Χαμηλος δείκτης δύναμης σύνδεσης υποδεικνύει χαμηλής συγγένειας IgG αντισώματα στον ορό που προκαλείται από οξεία ή πρόσφατη πρωτογενή λοίμωξη CMV ( 18 ) . Οι χαμηλοί δείκτες δύναμης σύνδεσης που συναντώνται 18-20 εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς .

Ο προσδιορισμός της αντι - CMV IgG avidity , πραγματοποιείται πριν από την 16η-18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης , και προσδιορίζει όλες τις γυναίκες που θα έχουν ένα μολυσμένο έμβρυο / νεογνό ( ευαισθησία 100 % ) . Μετά από την 20η εβδομάδα κύησης, η ευαισθησία μειώνεται δραστικά ( 62,5 %) ( 24 ) . Ένας δείκτης υψηλής συνάφειας κατά τις πρώτες 12-16 εβδομάδες της κύησης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια καλή ένδειξη της παρελθούσας λοίμωξης . Η παρουσία του αληθινού IgM σε συνδυασμό με χαμηλή / μέτρια δείκτη απληστίας έχει την ίδια διαγνωστική αξία ως ορομετατροπής ( 20,23,25 ) . Οι ιολογικές δοκιμές παίζουν δευτερεύοντα ρόλο στη διάγνωση της πρωτοπαθούς λοίμωξης CMV σε έγκυες γυναίκες . Απομόνωση του ιού στα ούρα και / ή εκκρίσεις του τραχήλου της μήτρας είναι φτωχός δείκτης του κινδύνου της ενδομήτριας μετάδοσης και της σοβαρότητας της εμβρυϊκής / νεογνικής λοιμώξεως. Ο CMV μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα με απομόνωση του ιού ή / και την αναζήτηση ιικών συστατικών από τις δοκιμές αντιγοναναιμίας και την αντίδραση πολυμεράσης (PCR ) . Παρ όλα αυτά , τα αποτελέσματα αυτών των διαγνωστικών δοκιμών αποτυγχάνουν επίσης να συσχετίζονται είτε με την κλινική πορεία της λοίμωξης και / ή τον κίνδυνο της ενδομήτριας μετάδοσης και της σοβαρότητας της εμβρυϊκής / νεογνική ζημίας ( 20,26 ) . Δύο δοκιμές αντιγοναναιμίας και PCR είχαν μια χαμηλή ευαισθησία ( 14,3 % και 47,6 %, αντίστοιχα ) για την ανίχνευση της κάθετης μετάδοσης CMV σε μια ομάδα εγκύων γυναικών που απέκτησαν πρωτογενή μόλυνση CMV μεταξύ τεσσάρων και 30 - εβδομάδων κύησης . Η ειδικότητα (Specificity) και η θετική προγνωστική αξία ήταν επίσης κακές ( 20 ) .Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο CMV μερικές φορές μπορεί και άλλες φορές δεν μπορεί να ανιχνευθεί στο μητρικό αίμα σε έγκυες γυναίκες που υποβάλλονται σε πρωτογενή μόλυνση κατά τη στιγμή της διάγνωσης . Απλή Θετική ιική ανίχνευση δεν συσχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης ή / και του εμβρυϊκή / νεογνική ζημία ( 20 ) . Συμπερασματικά , η διάγνωση της πρωτοπαθούς λόιμωξης της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να βασίζεται σε de - novo εμφάνιση του ιού - ειδικών IgG στον ορό της εγκύου γυναίκας που ήταν προηγουμένως οροαρνητική , ή στην ανίχνευση των ειδικών αντισωμάτων IgM που συνδέονται με χαμηλή IgG avidity .

Η διάγνωση της δευτερογενούς μόλυνσης θα πρέπει να βασίζεται σε μια σημαντική αύξηση του τίτλου αντισωμάτων IgG με ή χωρίς την παρουσία των IgM και IgG υψηλής avidity .

Στο πλαίσιο της βιοχημείας, η avidity αναφέρεται στην συσσωρευμένη δύναμη των πολλαπλών χημικών συγγενειών των μεμονωμένων μη-ομοιοπολικών αλληλεπιδράσεων δέσμευσης, όπως ανάμεσα σε ένα αντίσωμα και ένα αντιγόνο , και που συνήθως αναφέρονται ως λειτουργική συνάφεια . Πρακτικά , ένα αντίσωμα με υψηλή avidity είναι περισσότερο εξειδικευμένο και περισσότερο αποτελεσματικό . Στην αρχή της λοίμωξης βγαίνουν αντισώματα χαμηλής avidity και στην πορεία , τα αντισώματα εξειδικεύονται και η avidity αυξάνεται . Γι’αυτό το λόγο και στο κείμενό μου χρησιμοποίησα την έκφραση «βαθμός της δύναμης σύνδεσης αντισώματος» , ο οποίος περιγράφει επαρκώς το νοήμα .

 

Υπερηχογραφία


Εξέταση στην 22η εβδομάδα . Ελαφριά αύξηση μεγέθους των κοιλίων του εγκεφάλου .Αυξημένες διαστάσεις του υπαραχνοειδούς χώρου . Περικοιλιακή υπερηχογένεια (μικρά βέλη) . Διάταση των πλαγίων κοιλίων του εγκεφάλου στις 22 εβδομάδες

Ασβεστώσεις στις 30 Εβδομάδες Κύησης

Σοβαρότατος ασύμμετρος υδροκέφαλος στις 30 εβδομάδες

 

Εξέταση στην 23η εβδομάδα κύησης
Παθολογική ανάπτυξη εγκεφάλου , τα μικρά βέλη εντοπίζουν μια περιοχή στην οποία οι έλικες του εγκεφάλου δεν αναπτύσσονται σωστά , μια κατάσταση που ονομάζεται πολυμικρογυρία .
Το παχύ βέλος δείχνει την δυσγενεσία του μεσολοβίου , που συχνά συνυπάρχει .
Προσέξτε την φυσιολογική δομή στην απέναντι πλευρά
Η αύλακα στην απέναντι πλευρά είναι η αύλακα του Sylvius .

 

 

 

Δείτε Επίσης


Τοξόπλασμα Και Εγκυμοσύνη

Αμνιακό Υγρό

Ολιγάμνιο

Θρομβοφιλία (κληρονομική ή και επίκτητη)

Καρδιοτοκογραφία και NST

Κάπνισμα και κύηση

Προεκλαμψία

 


[ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ] [ Sitemap ]

[ Find Us On Google Maps ]

 

 

Τεκμηρίωση - Βιβλιογραφία (πολλά από τα άρθρα μπορείτε να τα βρείτε στο Medline σε free full text . Ολα μπορείτε να τα βρείτε ώς abstracts) .


1. Alford CA, Stagno S, Pass RF, Britt WJ. Congenital and perinatal cytomegalovirus infections. Rev Infect Dis 1990;12:S745-53.
2. Peckham CS. Cytomegalovirus infection: congenital and neonatal disease. Scand J Infect Suppl 1991;78:82-7.
3. Fowler KB, Stagno S, Pass RF, Britt WJ, Boll TJ, Al- ford CA. The outcome of congenital cytomegalovirus in relation to maternal antibody status. N Engl J Med 1992;326:663-7.
4. Kenneson A, Cannon MJ. Review and meta-analy- sis of the epidemiology of congenital cytome- galovirus (CMV) infection. Rev Med Virol 2007;17:253-76.
5. Boppana SB, Fowler KB, Britt WJ, Stagno S, Pass RF. Symptomatic congenital cytomegalovirus infection infants born to mothers with preexisting immunity to cytomegalovirus. Pediatrics 1999;104:55- 60.
6. Gaytant MA, Rours GI, Steegers EA, Galama JM, Semmekrot BA. Congenital cytomegalovirus infection after recurrent infection: case reports and review of the literature. Eur J Pediatr 2003;162:248-53.
7. Boppana SB, Rivera LB, Fowler KB, Mach M, Britt WJ. Intrauterine transmission of cytomegalovirus to infants of women with preconceptional immunity. N Engl J Med 2001;344:1366-71.
8. Raynor BD. Cytomegalovirus infection in pregnancy. Semin Perinatol 1993;17:394-402.
9. Pass RF, Fowler KB, Boppana SB, Britt WJ, Stag- no S. Congenital cytomegalovirus infection following first trimester maternal infection: symptoms at birth and outcome. J Clin Virol 2006;35:216-20.
10. Lazzarotto T, Varani S, Guerra B, Nicolosi A, Lanari M, Landini MP. Prenatal indicators of congenital cytomegalovirus infection. J Pediatr 2000a;137:90-5.
11. Ville Y. The megalovirus. Ultrasound Obstet Gynecol 1998;12:151-3.
12. Yow MD. Congenital cytomegalovirus disease: a NOW problem J Infect Dis 1989;159:163-7.
13. Nelson CT, Demmler GJ. Cytomegalovirus infection in the pregnant mother, fetus, and newborn infant. Clin Perinatol 1997;24:151-60.
14. Naessens A, Casteels A, Decatte L, Foulon W. A serologic strategy for detecting neonates at risk for congenital cytomegalovirus infection. J Pediatr 2005.
15. Stagno S, ritt B. Cytomegalovirus. In: Remington JS, Klein JO, Wilson CB, Baker CJ, editors. Infectious Diseases of the Fetus and Newborn Infant, 6th edn. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2006.p.740e81
16. Pass RF, Boppana S. Cytomegalovirus Viral infection in obstetrics and gynaecology. New York, NY: Arnold; 1999. p. 35-6.
17. Gaytant MA, Steegers EA, Semmekrot BA, Merkus HM, Galama JM.Congenital cytomegalovirus infection: review of the epidemiology and outcome. Obstet Gynecol Surv 2002; 57:245-56.
18. Lazzarotto T, Spezzacatena P, Pradelli P, Abate DA, Varani S, Landini MP. Avidity of immunoglobulin G directed against human cytomegalovirus during primary and secondary infections in immunocompetent and immunocompromised subjects. Clin Diagn Lab Immunol 1997a;4:469-73.
19. Stagno S, Pass RF, Cloud G, Britt WJ, Henderson RE, Walton PD, et al. Primary cytomegalovirus infection in pregnancy. Incidence, transmission to fetus, and clinical outcome. JAMA 1986;256:1904-8.
20. Lazzarotto T, Gabrielli L, Lanari M, Guerra B, Bel- lucci T, Sassi M, et al. Congenital cytomegalovirus infection: recent advances in the diagnosis of maternal infection. Hum Immunol 2004;65:410-5.
21. Grangeot-Keros L, Mayaux MJ, Lebon P, Freymuth F, Eugene G, Stricker R, Dussaix E. Value of cytomegalovirus (CMV) IgG avidity index for the diagnosis of primary infection in pregnant women. J Infect Dis 1997;175:944-6.
22. Eggers M, Bader U, Enders G. Combination of mi- croneutralization and avidity assays: improved diagnosis of recent primary human cytomegalovirus infection in single serum sample of second trimester pregnancy. J Med Virol 2000;60:324-30.
23. Mace M, Sissoeff L, Rudent A, Grangeot-Keros L. A serological testing algorithm for the diagnosis of primary CMV infection in pregnant women. Prenat Diagn 2004;24:861-3.
24. Lazzarotto T, Varani S, Spezzacatena P, Gabrielli L, Pradelli P, Guerra B, et al. Maternal IgG avidity and IgM detected by blot as diagnostic tools to identify pregnant women at risk of transmitting cytomegalovirus. Viral Immunol 2000;13:137-41.
25. Munro SC, Hall B, Whybin LR, Leader L, Robertson
P, Maine GT, et al. Diagnosis of and screening for cytomegalovirus infection in pregnant women. J Clin Microbiol 2005;43:4713-8
26. Revello MG, Zavattoni M, Sarasini A, Percivalle E, Simoncini L, Gerna G. Human cytomegalovirus in blood of immunocompetent persons during primary infection: prognostic implications for pregnancy. J Infect Dis 1998a;177:1170-5.
27. Lipitz S, Achiron R, Zalel Y, Mendelson E, Tepper- berg M, Gamzu R.Outcome of pregnancies with vertical transmission of primary cytomegalovirus infection. Obstet Gynecol 2002;100:428-33.
28. Crino JP. Ultrasound and fetal diagnosis of perinatal infection. Clin Obstet Gynecol 1999; 42:71-80.
29. Malinger G, Lev D, Zahalka N, Ben Aroia Z, Wa- temberg N, Kidron D, et al. Fetal cytomegalovirus infection of the brain: the spectrum of sonograph- ic findings. AJNR Am J Neuroradiol 2003;24:28-32.
30. Picone O, Simon I, Benachi A, Brunelle F, Sonigo P. Comparison between ultrasound and magnetic resonance imaging in assessment of fetal cytomegalovirus infection. Prenat Diagn 2008;28:753-8.
31. Benoist G, Salomon LJ, Mohlo M, Suarez B, Jacquemard F, Ville Y. Cytomegalovirus-related fetal brain lesions: comparison between targeted ultrasound examination and magnetic resonance imaging. Ultrasound Obstet Gynecol 2008; Epub ahead of print
32. Hohlfeld P, Vial Y, Maillard-Brignon C, Vaudaux B, Fawer CL. Cytomegalovirus fetal infection: prenatal diagnosis.Obstet Gynecol 1991;78:615-8.
33. Donner C, Liesnard C, Brancart F, Rodesch F. Accuracy of amniotic fluid testing before 21 weeks gestation in prenatal diagnosis of congenital cytomegalovirus infection. Prenat Diagn 1994;14:1055-9.
34. Lipitz S, Yagel S, Shalev E, Achiron R, Mashiach S, Schiff E. Prenatal diagnosis of fetal primary cytomegalovirus infection. Obstet Gynecol 1997; 89:763-7.
35. Nigro G, Mazzocco M, Anceschi MM, La Torre R, An- tonelli G, Cosmi EV.Prenatal diagnosis of fetal cytomegalovirus infection after primary or recurrent maternal infection. Obstet Gynecol 1999;94:909-14
36. Enders G, Bader U, Lindemann L, Schalasta G, Daiminger A. Prenatal diag- nosis of congenital cytomegalovirus infection in 189 pregnancies with known outcome. Prenat Diagn 2001;21:362-77.
37. Revello MG, Gerna G. Diagnosis and management of human cytomegalovirus infection in the mother, fetus, and newborn infant. Clin Microbiol Rev 2002;15:680-715.
38. Guerra B, Lazzarotto T, Quarta S, Lanari M, Bovi- celli L, Nicolosi A, et al. Prenatal diagnosis of symptomatic congenital cytomegalovirus infection. Am J Obstet Gynecol 2000;183:476-82.
39. Ornoy A, Diav-Citrin O. Fetal effects of primary and secondary cytomegalovirus infection in pregnancy. Reprod Toxicol 2006;21:399-409
40. Bodeus M, Hubinont C, Bernard P, Bouckaert A, Thomas K, Goubau P. Prenatal diagnosis of human
cytomegalovirus by culture and polymerasec chain reaction: 98 pregnancies leading to congenital infection. Prenat Diagn 1999;19:314-7.
41. Nicolini U, Kustermann A, Tassis B, Fogliani R, Gal- imberti A, Percivalle E, et al. Prenatal diagnosis of congenital human cytomegalovirus infection. Prenat Diagn 1994;14:903-6.
42. Revello MG, Gorini G, Gerna G. Clinical evaluation of a chemiluminescence immunoassay for determination of immunoglobulin G avidity to human cytomegalovirus. Clin Diagn Lab Immunol 2004; 11:801-5.
43. Gleaves CA, Smith TF, Shuster EA, Pearson GR. Rapid detection of cytomegalovirus in MRC-5 cells inoculated with urine specimens by using low-speed centrifugation and monoclonal antibody to an early antigen. J Clin Microbiol 1984;19:917-9.
44. Lazzarotto T, Varani S, Gabrielli L, Spezzacatena P, Landini MP. New advances in the diagnosis of congenital cytomegalovirus infection. Intervirology 1999;42:390-7.
45. Daniel Y, Gull I, Peyser MR, Lessing JB. Congenital cytomegalovirus infection. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 1995;63:7-16
46. Ruellan-Eugene G, Barjot P, Campet M, Vabret A, Herlicoviez M, Muller G, et al. Evaluation of viro- logical procedures to detect fetal human cytomegalovirus infection: avidity of IgG antibodies, virus detection in amniotic fluid and maternal serum. J Med Virol 1996;50:9-15.
47. Gouarin S, Gault E, Vabret A, Cointe D, Rozenberg F, Grangeot-Keros L, et al. Real time PCR quantification of human cytomegalovirus DNA in amni- otic fluid samples from mothers with primary infection. J Clin Microbiol 2002;40:1767-72.
48. Guerra B, Simonazzi G, Banfi A, Lazzarotto T, Farina A, Lanari M, et al., Rizzo N. Impact of diagnostic and confirmatory tests and prena- tal counseling on the rate of pregnancy termination among women with positive cytomegalovirus immunoglobulin M antibody titers. AJOG 2007;196:221.e1-6.
49. Revello MG, Zavattoni M, Baldanti F, Sarasini A, Paolucci S, Gerna G.Diagnostic and prognostic value of human cytomegalovirus load and IgM antibody in blood of congenitally infected newborns. J Clin Virol1999;14:57-66.
50. Ross SA, Boppana SB. Congenital cytomegalovirus infection: outcome and diagnosis. Semin Pediatr Infect Dis 2005;16:44-9.
51. Lanari M, Lazzarotto T, Venturi V, Papa I, Gabriel- li L, Guerra B, et al.Neonatal cytomegalovirus blood load and risk of sequele in symp- tomatic and asymptomatic congenitally infected newborns. Pediatric 2006;117:e76-83.
52. Boppana S, Pass RF, Britt WS, Stagno S, Alford CA. Symptomatic congeni- tal cytomegalovirus infection: neonatal and mortality. Pediatr Infect Dis1992;11:93-9.
53. Barbi M, Binda S, Caroppo S, Primache V. Neonatal screening for congen- ital cytomegalovirus infection and hearing loss. J Clin Virol 2006;35:206-9.
54. Nigro G, Alder SP, La TorreR, Best AM, for the Congenital Cytomegalovirus Collaborating Group. Passive immunization during pregnancy for congenital cytomegalovirus infection. N Engl J Med 2005; 353:1350-62.
55. Stuart P.Adler, Giovanni Nigro. Findings and conclusion from CMV hyperimmune globulin treatment trials. Journal of Clinica Virology 46S(2009) S54-S57
56. Duff P. A thoughtful algorithm for the accurate diagnosis of primary CMVinfection in pregnancy. Am J Obstet Gynecol 2007;196:196-7.
57. Jacquemard F, Yamamoto M, Costa JM, Romand S, Jaqz-Aigrain E, Dejean A, Daffos F, Ville Y. Maternal administration of valaciclovir in symptomatic intrauterine cytomegalovirus infection. BJOG. 2007 Sep;114(9):1113-21. Epub 2007 Jul 6.
58. Miller BW, Howard TK, Goss JA, Mostello DJ, Hol- comb WL Jr, Brennan DC. Renal transplantation one week after conception. Transplantation. 1995 Dec 15;60(11):1353-4.
59. Brandy RC, Schleiss MR, Witte DP, Siddiqi TA, Fame PT. Placental transfer of ganciclovir in a woman with acquired immunodeficiency syndrome and cytomegalovirus disease. Pediatr Infect Dis J. 2002 Aug;21(8):796-7.
60. Puliyanda DP, Silverman NS, Leham D, et all: successful use of oral ganciclovir for the treatment of intrauterine cytomegalovirus infection in a renal al- lograft recipient. Transpla Infect Dis 7:71-74,2005.
61. Adler SP, Finney JW, Manganello AM, Best AM. Prevention of child-to-mother transmission of cytome- galovirus by changing behaviors: a randomized controlled trial. Pediatr Infect Dis J 1996;15: 240-6.
62. Adler SP, Nigro G, Pereira L. Recent advances in the prevention and treatment of congenital cytomegalovirus infections. Semin Perinatol 2007; 31:10-8.
63. Kimberlin DW, Lin CY, Sanchez PJ, Demmler GJ, Dankner W, Shelton M, Jacobs RF, Vaudry W, Pass RF, Kiell JM, Soong SJ, Whitley RJ; Effect of ganci- clovir therapy on hearing in symptomatic congenital cytomegalovirus disease involving the central nervous system: a randomized, controlled trial. National Institute of Allergy and Infectious Diseases Collaborative Antiviral Study Group. J Pediatr. 2003.
64. Michaels MG, Greenberg DP, Sabo DL, Wald ER. Treatment of children with congenital cytomegalovirus infection with ganciclovir. Pediatr Infect Dis J. 2003 Jun;22(6):504-9.
65. Nigro G, Scholz H, Bartmann U Ganciclovir therapy for symptomatic congenital cytomegalovirus infection in infants: a two-regimen experience. J Pediatr. 1994 Feb;124(2):318-22.
66. Vallejo JG, Englund JA, Garcia-Prats JA, Demmler GJ. Ganciclovir treatment of steroid-associated cytomegalovirus disease in a congenitally infected neonate. Pediatr Infect Dis J. 1994 Mar;13(3):239.
67. Whitley RJ, Cloud G, Gruber W, Storch GA, Demm-
ler GJ, Jacobs RF, Dankner W, Spector SA, Starr S, Pass RF, Stagno S, BrittWJ, Alford C Jr, Soong S, Zhou XJ, Sherrill L, FitzGerald JM, Sommadossi JP. Ganciclovir treatment of symptomatic congenital cytomegalovirus infection: results of a phase II study. National Institute of Allergy and Infectious Diseases Collaborative Antiviral Study Group. J Infect Dis. 1997 May;175(5):1080-6.
68. Adler SP, Finney JW, Manganello AM, Best AM. Prevention of child-to-mother transmission of cytomegalovirus among pregnant women. J Pediatr 2004;145:485-91. 

 

Η σελίδα έχει εώς τώρα

Επισκέπτες


[ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ] [ Sitemap ]

[ Find Us On Google Maps ]