Μεταβολές Του Ουροποιητικού Στην Κύηση


Από την αρχή ήδη της κυήσεως επέρχεται η διαστολή των ουρητήρων και της νεφρικής πυέλου (γι’αυτό το λόγο και αυτό αναφέρεται σε πολλά απαντητικά υπερηχογραφημάτων νεφρών σε έγκυες – αν αυτό είναι το μοναδικό εύρημα , τότε δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία) . Η διαστολή της νεφρικής πυέλου αυξάνει πολύ περισσότερο το τελευταίο τρίμηνο . Ο τόνος των ουρητήρων και οι περισταλτικές τους κινήσεις ελαττώνονται και αυτό οφείλεται αφ’ενός μέν στην πίεση που ασκεί η εγκύμονος μήτρα και αφ’ετ’ερου στην επίδραση μιας ορμόνης , της προγεστερόνης , που αυξάνεται σχεδόν καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .  

 

Η διηθητική ικανότητα των νεφρών αυξάνει κατά 50% , και η αύξηση αυτή είναι συνεχής μεχρι περίπου την 38-39 εβδομάδα , όπου μετά αρχίζει σταδιακά να μειώνεται , παραμένοντας όμως πάντα μεγαλυτέρα του φυσιολογικού . Παρατηρείται γλυκοζουρία συχνότερα στην εγκυμοσύνη , και αυτό οφείλεται τόσο στην αυξημένη διηθητικοτητα των νεφρών όσο και στην μειωμένη επαναπορρόφηση της γλυκόζης από τα νεφρικά σωληνάρια . Η ουρία και η κρεατινίνη είναι μειωμένες στην εκγυμοσύνη , άμεσο αποτέλεσμα της αυξημένης λειτουργικότητας των νεφρών .

 


Γεμάτη Ουροδόχος Κύστη

και
Κύηση 9 εβδομάδων .


Τρισδιάστατη
Περιστροφική
Υπερηχογραφία .
Προσωπικό Αρχείο .

Πίεση Ουροδόχου Κύστεως Στην Πρώτη Ημέρα Καθυστέρησης . Δεν διαφέρει από την μή εγκυμοσύνη .

 

Πίεση Ουροδόχου Κύστεως Προς Το Τέλος Του Πρώτου τριμήνου . Υπάρχει σταδιακή αύξηση της πιέσεως .


Γεμάτη Ουροδόχος Κύστη

και
Κύηση 9 εβδομάδων .


Τρισδιάστατη
Περιστροφική
Υπερηχογραφία .
Προσωπικό Αρχείο .

 Η ουροδόχος κύστη πιέζεται από την εγκύμονο μήτρα . Αυτή η πίεση , η συνυπάρχουσα κατακράτηση υγρών , η αυξημένη λειτουργικότητα των νεφρών , η έλξη επί του αυχένος της κύστης από την εγκύμονο μήτρα , αποτελούν αιτίες συχνουρίας στην εγκυμοσύνη . Η πίεση στην ουροδόχο από την εγκύμονο μήτρα είναι δυνατόν να προκαλέσει συχνοουρία από την αρχή της εγκυμοσύνης . Γενικά όμως , η πίεση γίνεται περισσότερο αισθητή στο τρίτο τρίμηνο . Η σταδιακά αυξανόμενη εξωτερική πίεση της ουροδόχου κύστεως προκαλεί παροδικές λειτουργικές μεταβολές στο όργανο και αρκετές φορές υπάρχει μια μικρού βαθμού ακράτεια για μια εβδομάδα μετά τον τοκετό .
 Η συχνοουρία από μόνη της δεν αποτελεί παθολογικό σημείο στην εγκυμοσύνη . Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να παραβλέπονται οι εξετάσεις ρουτίνας και η καμπύλη σακχάρου . Η εγκυμοσύνη καθιστά την γυναίκα περισσότερο ευπαθή σε ουρολοιμώξεις από κυστίτιδα μέχρι και πυελονεφρίτιδα . Οι κολικοί νεφρού είναι επίσης συχνότεροι .

Γενικά , δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ποια έγκυος θα παρουσιάσει επιπλοκές του ουροποιητικού . Βασιζόμαστε κυρίως στο προηγούμενο ιατρικό ιστορικό (παλαιότεροι κολικοί , πυελονεφρίτιδες , κυστίτιδες κλπ) για να προσδιορίσουμε τον κίνδυνο . Μεγαλύτερη σημασία έχει ο τακτικός , μηνιαίος όπως έχει επικρατήσει , έλεγχος . Εννοείται βέβαια , ότι κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική όπως κάθε γυναίκα άλλωστε , και γι’αυτό το λόγο η παρακολούθηση μπορεί να γίνει συχνότερη και στενότερη . Στην εγκυμοσύνη άλλωστε είναι καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι παρά να βρεθούμε προ εκπλήξεως .

 

Δείτε Επίσης


Ασυμπτωματική Βακτηριουρία Και Κυστίτιδα

 

 

Η σελίδα έχει εώς τώρα

Επισκέπτες


[ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ] [ Sitemap ]

[ Find Us On Google Maps ]