Χολοκυστοπάθεια και Εγκυμοσύνη


Η νόσος των χοληφόρων (κολικός χολής, κολικός ήπατος , χοληδοχολιθίαση , απόφραξη χοληδόδου κλπ.) αποτελεί την δεύτερη σε συχνότητα νόσο του γαστρεντερικού συστήματος που χρειάζεται χειρουργική επέμβαση στην εγκυμοσύνη 1,2 . Η κύηση προδιαθέτει την δημιουργία χολολίθων και η λιθίαση ανευρίσκεται στο περίπου 7% των πρωτοτόκων και σε 19% των πολυτόκων γυναικών . Οι λίθοι και η λάσπη (sludge) προκαλούνται συνήθως από στάση στην ροή της χολής , παρατεταμένο χρόνο δάβασης της τροφής από το έντερο και αυξημένο κορεσμό της χολής από χοληστερίνη . Η συχνότητα του κολικού ήπατος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αμφιλεγόμενη και η προτεινόμενη αντιμετώπιση είναι κατ’αρχάς συντηρητική . Περίπου 8 στις 10.000 γυναίκες θα νοσήσουν από οξεία χολοκυστίτιδα . Οταν και αν χρειαστεί , οι χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης είναι καλώς ανεκτές , ιδιαίτερα δε όταν επιτελούνται κατά το δεύτερο τρίμηνο 3 . Οι μητρικές και εμβρυϊκές επιπλοκές είναι ασυνήθιστες . Η πιθανότητα απώλειας της εγκυμοσύνης είναι ελάχιστη κατά την εκτέλεση των επεμβάσεων αυτών . Περισσότερος κίνδυνος για την εγκυμοσύνη και την γυναίκα υπάρχει όταν αφεθούν οι διεργασίες αυτές να προχωρήσουν σε παγκρεατίτιδα και ρήξη χοληδόχου κύστεως με επακόλουθη σηψαιμία και χολοπεριτόναιο 4 .

 

Βιβλιογραφία

McKellar DP, Anderson CT, Boynton CJ,Peoples JB. Cholecystectomy during pregnancy without fetal loss. Surg Gynecol Obstet 1992;174:465-8.

Gilat T, Konikoff F. Pregnancy and the biliary tract. Can J Gastroenterol 2000;14 Suppl D:55D- 59D.

Curet MJ, Allen D, Josloff RK, Pitcher DE,Curet LB, Miscall BG, Zucker KA. Laparoscopy during pregnancy. Arch Surg 1996;131:546-50; discussion 550-1.

Kammerer WS. Nonobstetric surgery in pregnancy. Med Clin North Am 1987;71:551-60. Firstenberg MS, Malangoni MA. Gastrointestinal surgery during pregnancy. Gastroenterol Clin North Am 1998;27:73-88.

 

 

 

 


 

 

 


 

 

Δείτε Επίσης


Αυτόματες Πρώϊμες Κρυφες Αποβολές

Αμνιακό Υγρό

Ολιγάμνιο

Θρομβοφιλία (κληρονομική ή και επίκτητη)

Καρδιοτοκογραφία και NST

Κάπνισμα και κύηση

Προεκλαμψία

Ενδομήτρια Καθυστέρηση Της Ανάπτυξης


[ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ] [ Sitemap ]

[ Find Us On Google Maps ]