Λοχεία


 Είναι η περίοδος μετά τον τοκετό, όπου η μήτρα σας θα συσπαστεί και θα επανέλθει περίπου στο σχήμα και μέγεθος προ της εγκυμοσύνης . Στις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση μπορεί να δείτε περισσότερο αίμα από ότι κανονικά θα βλέπατε σε μια βαριά περίοδο. Η απώλεια αίματος συμβαίνει στη γυναίκα μετά τον τοκετό είτε γεννήσει φυσιολογικά η με καισαρική τομή Η λεχωίδα θα έχει για περίπου 3-4 εβδομάδες αίμα (τα «λόχεια»). Σπάνια η περίοδος μπορεί να κρατήσει και παραπάνω ανάλογα με τον οργανισμό της γυναίκας χωρίς αυτό να κρύβει κάτι παθολογικό .Τις πρώτες 3 ημέρες το αίμα θα είναι ζωηρό κόκκινο, μετά ως την 12η ροζ και έπειτα σαν καφέ ή με υπόλευκο ή κιτρινίζον χρώμα . Οι αλλαγές που θα συμβούν στα διάφορα συστήματα κατά την περιοδο της λοχειας είναι:

Μήτρα: Η μήτρα χρειάζεται 6 περίπου εβδομάδες για να επανέλθει στο φυσιολογικό της σχήμα .Οι πόνοι που θα έχετε μετά τον τοκετό ,ιδιαίτερα όταν θηλάζετε, λέγονται υστερόπονοι και σκοπό έχουν να συσπάσουν και να συρρικνώσουν την μήτρα σας ώστε να την επαναφέρουν στο αρχικό της μέγεθος .Για να ανακουφισθείτε πάρτε αναλγητικά που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.. Πολλά από αυτά ανάλογα με τη δραστική ουσία που περιέχουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και κατά τη διάρκεια της θηλασμού.

Κόλπος – Περίνεο: μπορεί να αισθανθείτε τον κόλπο σας λίγο τεντωμένο και πρησμένο μετά τον κολπικό τοκετό. Ζητήστε αναλγητικά από τον γιατρό σας και δώστε χρόνο να επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση .Φροντίστε την περινεοτομή σας στεγνώνοντας την περιοχή καλά, ακόμη και χρησιμοποιώντας σεσουάρ. Τα ράμματα της περιοχής θα απορροφηθούν μόνα τους .

Στήθος: το στήθος σας μπορεί να κοκκινίσει και να πρηστεί από την παραγωγή γάλατος δύο ή τρεις ημέρες μετά τη γέννηση. Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να κάνουμε ότι πιο φυσικό υπάρχει : να θέσετε το μωρό σας στο στήθος.

Κοιλιά – Ραγάδες: Μιλώντας για την κοιλιά σας, μπορείτε να παρατηρήσετε ότι το κάτω μέρος της κοιλιάς σας καλύπτεται από έντονες κόκκινες γραμμές …Είναι οι ραγάδες από το τεντωμα του δέρματος και την λέπτυνση του κολλαγόνου σας . Αν και δεν θα εξαφανιστούν εντελώς, σύντομα θα ξεθωριάσουν στο χρώμα του ασημιού. Στην περίπτωση της καισαρικής τομής στην περιοχή ακριβώς όπου έχει κοπεί το δέρμα και έχουν τοποθετηθεί ράμματα είναι δυνατόν να αισθάνεται η γυναίκα ένα τράβηγμα ή ένα ελαφρό μούδιασμα. . Η χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων και μυών που είναι βέβαια φυσιολογική μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης αποκαθίσταται σταδιακά στους προσεχείς μήνες, με βοήθεια σαφώς διατροφής και γυμναστικής. Υπάρχουν για αυτά στο ιατρείο μας σχετικά προγράμματα σε συνεργασία με ομάδες αποκατάστασης.

Ψυχολογία : Λόγω της πτώσης των ορμονών τις πρώτες 10 ημέρες έχουμε την επιλόχεια θλίψη (Blues). Σε ένα βαθμό η στενοχώρια και το άγχος της λεχώνας είναι απόλυτα φυσιολογικά. Αφενός η έλλειψη οιστρογόνων μετά την απώλεια του πλακούντα στο τοκετό αλλά και το νέο μέλος της οικογένειας που απαιτεί συνεχές ενδιαφέρον και απασχόληση με πράγματα που γυναίκα πολλές φορές δεν είναι καν ενήμερη, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για την ψυχοσύνθεση της νέας μητέρας. Αυτά υποχωρούν συνήθως σταδιακά μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αν Βέβαια μετά τις 10 ημέρες είναι έντονη η κατάθλιψη, έχουμε άρνηση ενασχόλησης με το παιδί ή επιθετικότητα προς αυτό, διαταραχές διατροφής και απρόσμενες διακυμάνσεις βάρους, διαταραχές ύπνου, απώλεια ευχαρίστησης σε πράγματα που πρωτύτερα θα ευχαριστούσαν τη γυναίκα, ευσυγκινησία χωρίς προφανείς λόγους, έμμονες και ανεξήγητες ιδεοληψίες που αφορούν στο βρέφος ή σε θέματα που σχετίζονται με αυτό και διαταραχή των διαπροσωπικών σχέσεων της μητέρας, τότε έχουμε την επιλόχεια κατάθλιψη ,που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής . Συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας ή την μαία.

Παρότι έχετε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της κοιλιάς σας, θα αισθανθείτε μεγάλη απογοήτευση- εξακολουθεί να είναι χαλαρή και « σακουλιασμένη» τόσο που θα αναρωτιέστε εάν ποτέ θα επανέλθετε.Ταυτόχρονα τα φθίνοντα επίπεδα των ορμονών μπορεί να κάνουν τη διάθεσή σας απρόβλεπτη. Προσπαθείστε να έχετε πάντα στο μυαλό σας, πως όλα αυτά τα συμπτώματα θα παρέλθουν όταν ο οργανισμός συνέλθει πλήρως από τον τοκετό.

 

Τις επόμενες μέρες από τον τοκετό θα παρατηρήσετε τα εξής:

 

Τις επόμενες μέρες μετά την Καισαρική θα παρατηρήσετε τα εξής :

 

Επανεμφάνιση της Εμμήνου Ρύσεως

Αν δε θηλάζετε, η περίοδος θα εμφανιστεί έπειτα από 4 – 6 εβδομάδες. Εάν όμως θηλάζετε, μπορεί να εμφανίζεται σε ακανόνιστα διαστήματα. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να ξεκινήσει μόλις διακόψετε το θηλασμό. Η ποσότητα του αίματος της περιόδου κατά τους πρώτους κύκλους ποικίλλει, αλλά σύντομα θ’ αποκατασταθεί ο κύκλος.

 

Αντισύλληψη

Η ωορρηξία θα ξεκινήσει πρωτού ακόμα εμφανιστεί η πρώτη σας περίοδος μετά τον τοκετό, γι’ αυτό αν κάνετε σεξ χωρίς προφύλαξη, υπάρχει πιθανότητα να ξαναμείνετε έγκυος.

 

Σημάδια που θα σας ανησυχήσουν και που πρέπει να αναφέρερε στο γιατρό σας αποτελούν:

 

Λοχεία και άσκηση

Η περίοδος 2 με 3 μήνες μετά τον τοκετό ονομάζεται λοχεία, και εμπεριέχει μεγάλες σωματικές αλλαγές για τη γυναίκα. Αυτό την επηρεάζει ιδιαίτερα ψυχολογικά, καθώς οι ορμόνες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και η γυναίκα «παλεύει» με τους νέους της ρόλους. Σε αυτήν την δύσκολη φάση,η άσκηση πολλές φορές αποδεικνύεται η καλύτερη λύση για τη λεχώνα καθώς τη βοηθά να αποκτήσει την προηγούμενη σωματική γραμμή της. Επίσης, η άσκηση την ανυψώνει ψυχολογικά όχι μόνο χάρη στην καλύτερη εικόνα σώματος που της χαρίζει αλλά και χάρη στην έκκριση ενδορφινών που θεωρούνται οι ορμόνες της «ευτυχίας» και εκκρίνονται σε μεγάλη ποσότητα κατά τη διάρκεια άσκησης. Πιο συγκεκριμένα, από ψυχολογική χροιά είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μετά τον τοκετό οι ορμόνες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο με αποτέλεσμα η γυναίκα να βιώνει θλίψη. Συνήθως τα επίπεδα των ορμονών αυξομειώνονται με τέτοια ένταση που δεν καθιστά από μόνες τους τις ορμόνες ικανές για να προκαλέσουν την λεγόμενη επιλόχεια κατάθλιψη. Συντελούνται μια σειρά παραγόντων ώστε η γυναίκα να βιώσει κατάθλιψη. Σε αυτή την σελίδα δεν θα ασχοληθούμε με τους παράγοντες που συντελούν στην δημιουργία καταθλιπτικού συναισθήματος, αλλά το πώς η άσκηση, πέραν των άλλων υποβοηθητικών παραγόντων, επηρεάζει τη λεγόμενη αυτοεικόνα της λεχώνας. Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε ότι η αυτοεικόνα αφορά την αντίληψη που έχει ένας άνθρωπος για τον εαυτό του (σωματικά, επαγγελματικά, συντροφικά κτλ). Η αυτοεικόνα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και δεν είναι σταθερή καθ΄’ολη τη διάρκεια της ζωής της. Σε αντίθεση με την αυτοαντίληψη, η οποία αφορά τη βάση της ψυχοσύνθεσής μας (χτίζεται σταδιακά και αλλάζει πολύ δύσκολα), η αυτοεικόνα είναι πιο ευάλωτη ψυχική ποσότητα. Για παράδειγμα, μία γυναίκα μπορεί να έχει υψηλή αυτοαντίληψη (δίνει αξία στον εαυτό της) όμως μετά τον τοκετό να έχει χαμηλή αυτοεικόνα (να νιώθει δυσαρέσκεια από την εικόνα σώματος). Η αυτοεικόνα βελτιώνεται ρυθμίζοντας περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Περιβαλλοντικός θεωρείται ο παράγων γύμναση, ξεκούραση, βελτίωση της φυσικής κατάστασης και άλλα. Ψυχολογικός παράγων θεωρείται η ψυχική ρύθμιση (αυτορύθμιση) που θα επιτρέψει στη νέα μητέρα να βιώσει τα νέα συναισθήματα της μητρότητας απαλλαγμένα από φόβους, φοβίες και άλλα. Η γυμναστική υποβοηθά τη νέα μητέρα να χαρίσει στον εαυτό της χρόνο φροντίδας με ευεργετικά αποτελέσματα. Πέραν της  ορμονικής ρύθμισης και της απώλειας βάρους, η άσκηση βοηθά τη γυναίκα να ρυθμίσει το συναίσθημά της, περνώντας χρόνο με το σώμα της. Ανάλογα την επιλογή άσκησης, η γυναίκα βιώνει συναισθήματα που της επιτρέπουν να νιώσει πάλι άνετα με το σώμα της και τους νέους ρόλους.
Είναι σημαντικό κάθε νέα μητέρα, να «ακούσει» τις σωματικές ανάγκες της, να ξεκουράσει το σώμα και το πνεύμα της, να παραχωρήσει χρόνο στον εαυτό της τόσο μαζί όσο και χωριστά από το βρέφος ώστε να ρυθμιστούν τα συναισθήματά της. Σε αυτή τη δύσκολη αλλά και γοητευτική πορεία της νέας γυναίκας προς τη βίωση της μητρότητας, το περιβάλλον οφείλει να της σταθεί και να της δώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να επανέλθει τόσο ψυχικά όσο και σωματικά σε επίπεδα που θα ικανοποιούν την ίδια την μητέρα.

 


[ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ] [ Sitemap ]

[ Find Us On Google Maps ]