Χλαμύδια


Οι  χλαμυδιακές λοιμώξεις είναι  λοιμώξεις που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, οι οποίες προκαλούνται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis. Είναι λοιμώξεις οι οποίες  επηρεάζουν αναλογικά περισσότερο τα νέα άτομα. Αν και οι λοιμώξεις από χλαμύδια μπορεί  να αντιμετωπιστούν με αντιμικροβιακή αγωγή, πολλές από αυτές παραμένουν αδιάγνωστες λόγω του υψηλού  ποσοστού ασυμπτωματικών ασθενών (70% των γυναικών και πάνω από 50% των ανδρών).

Picture

Η φλεγμονή από χλαμύδια που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα  και στειρότητα

Συνήθεις κλινικές εκδηλώσεις είναι στη γυναίκα η τραχηλίτιδα ενώ η λοίμωξη στους άνδρες μπορεί να εντοπιστεί στην ουρήθρα, το φάρυγγα ή τον πρωκτό, ανάλογα με το είδος της σεξουαλικής επαφής. Τόσο οι συμπτωματικές όσο και οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις από Chlamydia Trachomatis μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές με κυριότερες τη χρόνια φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και την προσβολή των σαλπίγγων που μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα στις γυναίκες . Επιπλέον, η απόφραξη των σαλπίγγων ως αποτέλεσμα  χλαμυδιακών λοιμώξεων είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για έκτοπη κύηση.

Picture

Τα χλαμύδια επηρεάζουν την φυσιολογική λειτουργία της σάλπιγγας . Προκαλούν  χρόνια πυελική φλεγμονή , υδροσάλπιγγες , πυελικές συμφύσεις και απόφραξη των σαλπίγγων . Στον τράχηλο της μήτρας προκαλούν μια μή ειδική βλεννοπυώδη τραχηλίτιδα  

Τα χλαμύδια είναι το πιο κοινό και θεραπεύσιμο, σεξουαλικά μεταδιδόμενο, νόσημα . Προκαλείται από το βακτήριο  Chlamydia  trachomatis ,το οποίο μεταδίδεται από τα υγρά ή τα τοιχώματα του κόλπου των μολυσμενων γυναικών ,και το έκκριμα της ουρήθρας  ή και το τοίχωμα του εξω στομίου της ουρήθρας των μολυσμένων ανδρών .  Μεταδίδεται μεταξύ των ερωτικών συντρόφων  αλλά και από τη μητέρα στο νεογέννητο προκαλώντας  παθήσεις των ματιών (τράχωμα),των πνευμόνων και των αυτιών . Η μετάδoση μπορεί να γίνει και μέσω των χεριών, για σύντομο χρονικό διάστημα μετα την επαφή τους με τα γεννητικά όργανα, προκαλώντας συνήθως επιπεφυκίτιδα . Το 70% περίπου των μολυσμένων, παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν θεραπευτεί τυχαία, λαμβάνοντας θεραπεία με μακρολίδες (ερυθρομυκίνη ,αζιθρομυκίνη) για άλλη λοίμωξη . Στο 65% των ανδρών που εκδηλώνουν ουρηθρίτιδα, ανεξάρτητα του αιτίου ,συνυπάρχουν και χλαμύδια .

Τα Συχνότερα Συμπτώματα Των Χλαμυδίων Είναι :

Εκκρίσεις   από το πέος τον κόλπο ή τον πρωκτόκαύσος στην ούρησηπόνο κατά την επαφή και αλγος στην περιοχή της λεκάνης στις γυναίκεςπόνο στους ορχεις στους άνδρες .
Τα χλαμύδια μπορούν να προκαλέσον επίσης, εκτός ς επιπεφυκίτιδας, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, φλεγμονές στ ορθό, επιδιδυμίτιδα στους άνδρες και σοβαρή φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και των εξαρτημάτων στη γυναίκα, προκαλώντας ακόμα και στείρωση . Η θεραπεία τους είναι απλή με κοινά αντιβιοτικά, και καλό θα ήταν να ακολουθεί ένα μεγαλύτερο διάστημα θεραπείας εκρίζωσης,  σε υποτροπές ή υπογόνιμα ζευγάρια. Επίσης κατά κανόνα λαμβάνει αγωγή και ο σεξουαλικός σύντροφος . Σαν μέσο πρόληψης, είναι απαραίτητη η σωστή χρήση προφυλακτικού σε πολυγαμικούς ή «προβληματισμένους» μονογαμικούς , το πλύσιμο των χεριών  μετά την ενασχόληση με τα γεννητικά όργανα, αποφυγή επαφής  σε οφθαλμοφανές  πρόβλημα, συχνή εξέταση για χλαμύδια στις εγκύους  και σε όσους αλλάζουν συχνά ερωτικό σύντροφο .

Χλαμυδιακή Λοίμωξη

Εξετάσεις Για Χλαμύδια

Πότε Πρέπει Να Ελεγχθώ Για Χλαμύδια

Χλαμύδια

 

Βιβλιογραφία


Hum Reprod Update. 2002 May-Jun;8(3):255-64.  New insights into the mechanisms underlying hydrosalpinx fluid formation and its adverse effect on IVF outcome. Ajonuma LC, Ng EH, Chan HC

Hum Reprod. 1999 Jan;14(1):60-4. Previously undetected Chlamydia trachomatis infection, immunity to heat shock proteins and tubal occlusion in women undergoing in-vitro fertilization . Spandorfer SD, Neuer A, LaVerda D, Byrne G, Liu HC, Rosenwaks Z, Witkin SS

Screening tests to detect chlamydia trachomatis and neisseria gonorrhoeae infections-2002

Sexually transmitted diseases 2006

 

Δείτε Επίσης


Κολπίτιδες

Αυτόματες Πρώϊμες Κρυφες Αποβολές

Αμνιακό Υγρό

Ολιγάμνιο

Κάπνισμα και κύηση

Προεκλαμψία

Ενδομήτρια Καθυστέρηση Της Ανάπτυξης


[ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ] [ Sitemap ]

[ Find Us On Google Maps ]