Αίτια υπερανδρογοναιμίας


Πρέπει να τονισθεί στην αναγνώστρια , ότι τα παρακάτω νοσήματα είναι σχετικά σπάνια και κατά πασα πιθανότητα δεν αφορούν τις γυναίκες με ελαφρά υπερανδρογοναιμία .

Η υπερανδρογοναιμία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών θα πρέπει να διακριθεί από την υπερανδρογοναιμία που οφείλεται σε αρρενοποιητικούς όγκους, συγγενή επινεφριδιακή υπερπλασία όψιμης έναρξης (late onset) υπερπρολακτιναιμία, σύνδρομο Cushing και διάφορα φάρμακα όπως δαναζόλη.

Κατά την διερεύνηση γυναικών με αμηνόρροια ή διαταραχές της εμμήνου ρύσεως θα πρέπει να αποκλεισθεί η κύηση με προσδιορισμό χοριακής γοναδοτροπίνης .

Ο προσδιορισμός προλακτίνης βοηθά στην διάγνωση προλακτινώματος η εντόπιση του οποίου γίνεται με απεικονιστικές μεθόδους.

Επίπεδα τεστοστερόνης >200ng/ml απαντούν στο 80% των γυναικών με αρρενοποιητικούς όγκους της ωοθήκης και ορισμένες γυναίκες με αρρενοποιητικούς επινεφριδιακούς όγκους .

Τιμές μεγαλύτερες από 200ng/100 ml εμφανίζουν τέλος και οι γυναίκες με υπερθήκωση.

Τιμές DHEA-S μεγαλύτερες από 7000ng/ml σε προεμηνοπαυσιακές γυναίκες υποδηλώνουν επινεφριδιακούς αρρενοποιητικούς όγκους.

Τιμές 17-υδροξυπρογεστερόνης κατά την διάρκεια της παραγωγικής φάσης πάνω από 2ng/ml υποδηλώνουν πιθανή όψιμη ανεπάρκεια 21-υδροξυλάσης η οποία επιβεβαιώνεται με δοκιμασία ACTH όταν οι τιμές της 17-υδροξυπρογεστερόνης υπερβαίνουν τα 10-15 2ng/ml στα 30′ ή στα 60 min.

Το σύνδρομο Cushing παρουσιάζεται με χαρακτηριστική κλινική εικόνα όταν δε υπάρχουν αμφιβολίες χρησιμοποιείται η δοκιμασία καταστολής με δεξαμεθαζόνη, που θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Στη διαφοροδιάγνωση βοηθούν απεικονιστικές μέθοδοι. Το 90% των αρρενοποιητικών όγκων της ωοθήκης ανιχνεύεται με διακοπλικό υπερηχογράφημα. Αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία ανιχνεύουν επινεφριδιακούς όγκους, νεοπλάσματα του ήπατος, παγκρέατος και γαστρεντερικού που παράγουν ACTH ή χοριακή γοναδοτροπίνη. Σε δύσκολες περιπτώσεις χρησιμοποιείται εκλεκτικός καθετηριασμός των ωοθηκικών και επινεφριδιακών φλεβών με προσδιορισμό ανδρογόνων. Τέλος όγκοι των ωοθηκών και επινεφριδίων εντοπίζονται σπινθηρογραφικά χρησιμοποιώντας Ι 131-ιωδομεθυλο-νορχοληστερόλη (NP-59) .

 


[ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ] [ Sitemap ]

[ Find Us On Google Maps ]