Σπερματέγχυση


Όταν ένα ζευγάρι, που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, επισκέπτεται τον ειδικό ιατρό, δύο από τις επιλογές που του προσφέρονται είναι η σπερματέγχυση και η εξωσωματική γονιμοποίηση. Το δίλλημα που συνήθως αντιμετωπίζει είναι αν θα υποβληθεί σε σπερματέγχυση πρώτα ή αν θα προχωρήσει άμεσα στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Αν ωστόσο επιλέξει τη σπερματέγχυση, σε πόσες προσπάθειες θα πρέπει να υποβληθεί πριν προχωρήσει στην εξωσωματική.

Ανάλογα, βέβαια, με το πρόβλημα της υπογονιμότητας που αντιμετωπίζει το ζευγάρι, η πρώτη σκέψη για την επιλογή της μεθόδου είναι η σχέση κόστους και αποτελέσματος. Η σπερματέγχυση είναι χαμηλού κόστους αντιπροσωπεύοντας το 1/6 του κόστους της εξωσωματικής. Σημαντικός αριθμός ζευγαριών που επισκέπτεται το Κέντρο μας ζητά να υποβληθεί σε σπερματέγχυση όχι μόνο για το χαμηλότερο κόστος, αλλά και για την μικρότερη χορήγηση ορμονών και μικρότερη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία. 

Η σπερματέγχυση είναι θεραπεία πρώτης γραμμής και μπορούν να βοηθηθούν ζευγάρια με: 
-ανεξήγητη υπογονιμότητα
- ήπια / μέτρια ενδομητρίωση
- ήπια / μέτρια ολογοασθενοσπερμία 

Οι ανωτέρω παράγοντες αντιπροσωπεύουν το 65% των υπογόνιμων ζευγαριών.

Η κλασσική μέθοδος σπερματέγχυσης διενεργείται με 1κεκ επεξεργασμένου σπέρματος που τοποθετείται με καθετήρα στην κοιλότητα της μήτρας και αφήνεται να προχωρήσει μόνο του στις θέσεις γονιμοποίησης. Η νέα μέθοδος σπερματέγχυσης (IUTPI) διενεργείται με 10κεκ εγχυομένου υγρού με το επεξεργασμένο σπέρμα. Αφού στεγανοποιηθεί ο τράχηλος, εγχύεται στην κοιλότητα της μήτρας και, λόγω του αυξημένου όγκου του εγχυομένου υγρού με το σπέρμα και της πίεσης που ασκείται υποχρεώνει τα σπερματοζωάρια να προωθηθούν γρήγορα στις σάλπιγγες και στον δουγλάσιο χώρο όπου, διατηρώντας όλη τη δυναμική τους, θα συναντήσουν και γονιμοποιήσουν τα ωάρια.

Εάν το σπέρμα παρουσιάζει χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, υπάρχει η δυνατότητα συλλογής 2 ή και 3 ακόμη δειγμάτων για να αυξηθεί ο αριθμός των σπερματοζωαρίων (spermpooling).

Η επεξεργασία του σπέρματος είναι απαραίτητη για την υποβάλλεται αφαίρεση διαφόρων ουσιών που επηρεάζουν την ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων και για τη συγκέντρωση των ζωηρά κινουμένων και μορφολογικά άριστων σπερματοζωαρίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά 4 – 6 προσπάθειες σπερματέγχυσης πριν το ζευγάρι προχωρήσει στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μεγαλύτερου κόστους από τη σπερματέγχυση (6 φορές περισσότερο) και ενδείκνυται απόλυτα για γυναίκες με αποφραγμένες ή ανύπαρκτες σάλπιγγες, σοβαρού βαθμού ενδομητρίωση, πάνω από 6 αποτυχημένες προσπάθειες σπερματέγχυσης ή σε περιπτώσεις σοβαρού βαθμού ολιγοασθενοσπερμίας. 

Ποια ζευγάρια είναι κατάλληλα για σπερματέγχυση

Γενικά, σπερματέγχυση εφαρμόζεται σε ζευγάρια που θα μπορούσαν να πετύχουν εγκυμοσύνη και από μόνα τους, δηλαδή ζευγάρια με μικρό ή άγνωστο πρόβλημα υπογονιμότητας. Με τη σπερματέγχυση απλά «επιταχύνεται» μία εγκυμοσύνη, καθώς συνήθως τα αποτελέσματα μίας θεραπείας ισοδυναμούν με 6 - 8 μήνες φυσικής προσπάθειας.

Η σπερματέγχυση εφαρμόζεται πιο συχνά σε ζευγάρια με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

• Υπογονιμότητας ήπιου ανδρικού παράγοντα.
Η ανάλυση σπέρματος, ένα από τα πρώτα βήματα της διερεύνησης της υπογονιμότητας, μπορεί να εμφανίσει συγκέντρωση σπέρματος κάτω του φυσιολογικού πχ 15 εκατομύρια / κ.εκατοστό, ασθενή κινητικότητα πχ 30-40% ή μορφολογικές ανωμαλίες πχ 10%.
Η σπερματέγχυση βοηθάει στο διαχωρισμό των υγιών σπερματοζωαρίων στο υλικό της έγχυσης. Επιπλέον, με τον ακριβή προσδιορισμό της ώρας της ωορηξίας, τα σπερματοζωάρια «συναντούν» το ωάριο πριν εξασθενίσουν.

• Υπογονιμότητα τραχηλικού παράγοντα.
Η βλέννη που παράγεται από τον τράχηλο κατά την ωορρηξία, πιστεύεται ότι προσφέρει ένα ιδανικό περιβάλλον στα σπερματοζωάρια.
Ωστόσο, αν η τραχηλική βλέννη είναι παχύρευστη, μπορεί να εμποδίσει τη δίοδο του σπέρματος.
Η σπερματέγχυση παρακάμπτει τον τράχηλο και τοποθετεί το σπέρμα απευθείας στη μήτρα, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των διαθέσιμων σπερματοζωαρίων γύρω από το ωάριο.

• Ανεξήγητη (ιδιοπαθής) υπογονιμότητα.
Η σπερματέγχυση πραγματοποιείται συχνά ως πρώτη επιλογή σε περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας, όταν οι βασικές εξετάσεις γονιμότητας είναι φυσιολογικές (σαλπιγγογραφία, σπερμοδιάγραμμα, ορμονικός έλεγχος).

• Σπέρμα δότη.
Για τα ζευγάρια τα οποία έχουν ανάγκη τη χρήση σπέρματος από δότη, η σπερματέγχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη εγκυμοσύνης.
Χρησιμοποιούνται δείγματα κρυοσυντηρημένου σπέρματος από δότες από πιστοποιημένα εργαστήρια και ξεπαγώνονται πριν από τη διαδικασία σπερματέγχυσης.


Επιπλοκές

Η σπερματέγχυση είναι μια σχετικά απλή και ασφαλής διαδικασία, και ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών είναι χαμηλός. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:
• Μόλυνση. Λιγότερο από 1% των γυναικών παθαίνει μόλυνση ως αποτέλεσμα της διαδικασίας.
• Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών. Πολύ σπάνια, σε 1-2% των περιπτώσεων όταν χρησιμοποιούνται φάρμακα πρόκλησης ωορρηξίας.
• Πολλαπλή κύηση (πχ δίδυμα, τρίδυμα κλπ). Ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, ο κίνδυνος πολλαπλής κύησης αυξάνεται σημαντικά. Οι πολλαπλές κυήσεις εγκυμονούν υψηλότερους κινδύνους, όπως πρόωρος τοκετός και λιποβαρή μωρά.

 

 

Ερωτήσεις - Απαντήσεις            [back to top]


 

 

 


 

 

Δείτε Επίσης


 

 

Η σελίδα έχει εώς τώρα

Επισκέπτες


[ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ] [ Sitemap ]

[ Find Us On Google Maps ]