Υδροξυχλωροκίνη , Plaquenil , Hydroxychloroquine και Εγκυμοσύνη


 

Υδροξυχλωροκίνη , Plaquenil , Hydroxychloroquine
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ FDA : Το FDA ΔΕΝ εχει κατατάξει την Υδροξυχλωροκίνη σε κατηγορία .
ΘΗΛΑΣΜΟΣ : Στην παλαιότερη βιβλιογραφία υπήρχε κάποια απροθυμία στο να επιτραπεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού η χρήση της υδροχλωροκίνης . Νεότερες πληροφορίες δείχνουν ότι τα βρέφη που εκτίθενται σε υδροξυχλωροκίνη κατά τη διάρκεια του θηλασμού λαμβάνουν μόνο μικρές ποσότητες του φαρμάκου στο μητρικό γάλα. Σε ένα μικρό αριθμό των βρεφών μέχρι τουλάχιστον 1 έτος της ηλικίας τους, η προσεκτική παρακολούθηση δεν βρήκε αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, την όραση ή την ακοή .

 

Η Υδροξυχλωροκίνη δεν έχει επίσημα ανατεθεί σε μια κατηγορία της εγκυμοσύνης από το FDA. Μελέτες σε ζώα έχουν αποκαλύψει ότι το φάρμακο διέρχεται ταχέως κατά μήκος του πλακούντα, και συσσωρεύεται επιλεκτικά στις δομές μελανίνης των εμβρυϊκών ματιών , και διατηρείται στους οφθαλμικούς ιστούς για πέντε μήνες μετά τη διακοπή του φαρμάκου . Δεν υπάρχουν ελεγχόμενα δεδομένα στην ανθρώπινη κύηση. Ωστόσο, τα πορίσματα μιας μελέτης έδειξαν ότι η χρήση της υδροξυχλωροκίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής .

Η μόνη περίπτωση όμως στην οποία συνιστάται η υδροξυχλωροκίνη για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι για την καταστολή ή θεραπεία της ελονοσίας, όταν κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού, τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Στην Ελλάδα (που η ελονοσία έχει εξαλειφθεί περίπου από το 1945 και μετά) η χρήση του plaquenil περιορίζεται στην αντιμετώπιση του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου και της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας .

Η Υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil) θεωρείται τροποποιητικό φάρμακο της ρευματικής νόσου διότι μπορεί να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο της αρθρίτιδας, και μπορεί να αποτρέψει την βλάβη των αρθρώσεων και μειώνει τον κίνδυνο της μακροπρόθεσμης αναπηρίας. Συχνά χρησιμοποιείται για την ήπια ρευματοειδή αρθρίτιδα ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για εντονότερη νόσο . ΗΥδροξυχλωροκίνη χρησιμοποιείται συνήθως για να διαχειριστεί τις πολλαπλές επιπλοκές του λύκου και διαφόρων άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων του συνδετικού ιστού. Η Υδροξυχλωροκίνη είναι ένα σχετικά ασφαλές φάρμακο. Η παρακολούθηση από οφθαλμίατρο συνιστάται κατά τη διάρκεια λήψης αυτού του φαρμάκου. Η Υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil , Hydroxychloroquine) ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά για την πρόληψη και τη θεραπεία της ελονοσίας. Σήμερα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, κάποια συμπτώματα του συστηματικό ερυθηματώδους λύκου, τη νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα, και άλλες αυτοάνοσες νόσους (αν και αυτές οι ασθένειες δεν προκαλούνται από τα παράσιτα της ελονοσίας) . Δεν είναι σαφές γιατί υδροξυχλωροκίνη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων . Πιστεύεται ότι η υδροξυχλωροκίνη παρεμβαίνει στην επικοινωνία των κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα . Η Υδροξυχλωροκίνη γενικά δίνεται στους ενήλικες σε δόσεις των 200 mg ή 400 mg ανά ημέρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν υψηλότερες δόσεις. Τα συμπτώματα μπορούν να αρχίσουν να βελτιώνονται σε 1-2 μήνες, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και 6 μήνες πριν παρουσιαστούν τα πλήρη οφέλη αυτού του φαρμάκου . Η Υδροξυχλωροκίνη είναι συνήθως πολύ καλά ανεκτή, και οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ναυτία και διάρροια, τα οποία συχνά βελτιώνονται με το χρόνο ή με τη λήψη του φαρμάκου με τροφή. Λιγότερο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν δερματικά εξανθήματα, αλλαγές στη χρωστική ουσία του δέρματος (όπως η συσκότιση ή σκοτεινές κηλίδες) ή αλλαγές στα μαλλιά (λεύκανση ή αραίωση των μαλλιών), και αδυναμία. Σπάνια, υδροξυχλωροκίνη μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία σε ορισμένα άτομα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις , η υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil , Hydroxychloroquine) έχει προκαλέσει αλλαγές στην όραση ή απώλεια της όρασης , αλλά τέτοια προβλήματα όρασης είναι πιο πιθανό να συμβούν σε άτομα που παίρνουν υψηλές δόσεις για πολλά χρόνια, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ή σε ασθενείς με σημαντική νεφρική νόσο. Η δόση που χρησιμοποιείται σήμερα είναι χαμηλότερη από εκείνη που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της αρθρίτιδας ή της ελονοσίας . Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη η ανάπτυξη προβλημάτων όρασης κατά την τρέχουσα συνιστώμενη δόση . Αν και τα προβλήματα όρασης και απώλεια της όρασης κατά τη λήψη υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία του λύκου και της αρθρίτιδας είναι πολύ σπάνια, ειδοποιείστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην όρασή σας. Οι ενδεχόμενες οπτικές αλλαγές συνήθως βελτιώνονται μετά τη διακοπή του φαρμάκου.   

Κάθε εγκυμοσύνη ξεκινά με μια μικρή πιθανότητα να καταλήξει σε ένα μωρό με εκ γενετής ελάττωμα. Αυτό ονομάζεται background risk - κίνδυνος υποβάθρου .  Οι πληροφορίες αυτές δεν θα πρέπει να πάρουν τη θέση της υπεύθυνης ιατρικής γνωμάτευσης και των συμβουλών από τον γιατρό σας.

 

Βιβλιογραφία


Τεκμηρίωση - Συζήτηση
 
Παρακάτω παρουσιάζονται μεγάλες μελέτες που αφορούν την χρήση του Plaquenil στην εγκυμοσύνη .
 
1)
Arthritis Rheum. 2003 Nov;48(11):3207-11.
Safety of hydroxychloroquine in pregnant patients with connective tissue diseases: a study of one hundred thirty-three cases compared with a control group.
Costedoat-Chalumeau N1, Amoura Z, Duhaut P, Huong DL, Sebbough D, Wechsler B, Vauthier D, Denjoy I, Lupoglazoff JM, Piette JC.
Συμπέρασμα μελέτης : Τα ευρήματα υποστηρίζουν προκαταρκτικά στοιχεία για την ασφάλεια της θεραπείας με Plaquenil (HCQ , Υδροξυχλωροκίνη , Plaquenil , Hydroxychloroquine) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η θεραπεία κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να διατηρείται καθ 'όλη την εγκυμοσύνη σε ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο .
 
2)
Arthritis Rheum. 2006 Nov;54(11):3640-7.
Hydroxychloroquine in lupus pregnancy.
Clowse ME1, Magder L, Witter F, Petri M.
Συμπέρασμα μελέτης : Οι συγγραφείς προτείνουν τη συνέχιση της θεραπείας HCQ τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα ευρήματά συμφωνούν με απουσία τοξικότητας της υδροξυχλωροκίνης για το έμβρυο . Παρόμοια με τις μελέτες για τις μη έγκυες, η διακοπή της θεραπείας HCQ (HCQ , Υδροξυχλωροκίνη , Plaquenil , Hydroxychloroquine) τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον βαθμό της δραστηριότητας του λύκου .
 
3)
Pediatr Rheumatol Online J. 2009 May 13;7:9. doi: 10.1186/1546-0096-7-9.
Systematic review of hydroxychloroquine use in pregnant patients with autoimmune diseases.
Sperber K1, Hom C, Chao CP, Shapiro D, Ash J.
Συμπέρασμα μελέτης : Η HCQ (HCQ , Υδροξυχλωροκίνη , Plaquenil , Hydroxychloroquine) δεν συνδέεται με οποιοδήποτε αυξημένο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών, αυτόματων αποβολών , ή εμβρυϊκό θάνατο .
  

 

 

 

Δείτε Επίσης


Ναπροξένη Naprosyn Και Εγκυμοσύνη

Αζαθειοπρίνη Azathioprine IMURAN και εγκυμοσύνη

Plaquenil Hydroxychloroquine Και Εγκυμοσύνη

Alprazolam_Xanax_Αλπραζολάμη Και Εγκυμοσύνη

aerius_desloratadine_δεσλοραταδίνη Και Εγκυμοσύνη

Φλουκοναζόλη Και Εγκυμοσύνη

Zovirax Και Εγκυμοσύνη

[Δείτε επίσης την ερμηνεία των κατηγοριών FDA και AAP (American Academy Of Pediatrics) ]

Η Σελίδα έχει εώς τώρα

Επισκέπτες


[ Επικοινωνία ] [ Αρχή Σελίδας ] [ Sitemap ]

[ Find Us On Google Maps ]